Šance pro Česko: Vznikne u nás centrum systému Galileo?

Praha - Podle informací deníku E15 jsou Česko a Belgie mezi posledními dvěma uchazeči o umístění logistického centra evropského satelitního systému Galileo. Umístěno by mohlo být v areálu v Mostě - Velebudicích.

O financování není ale jasno. Ústecký kraj a ministerstvo dopravy se zatím nedohodly, kdo zbudování centra zaplatí. Evropská komise (EK) totiž bude po 20 let pouze platit provozní náklady centra.

"Snahu Ústeckého kraje podporuji za předpokladu, že to nebude mít nárok na státní rozpočet," řekl ministr dopravy Dan Ťok. "Zastupitelstvo Ústeckého kraje souhlasilo pouze s variantou, že by náklady hradil stát," uvedla proti tomu mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

Evropská komise očekává detaily českého řešení do konce srpna, píše deník. O umístění logistického centra Brusel rozhodne zřejmě v říjnu, provoz ve vybrané lokalitě by měl začít v roce 2017. Náklady na výstavbu nejsou zatím známé, naznačil je ale Ťok. "Velmi mě překvapila informace, že příprava prostor pro logistické centrum Galileo bude stát zhruba 170 milionů korun a já bych měl žádat další desítky milionů z rozpočtové rezervy. Potom si dávám otázku, jestli je taková aktivita rozumná," řekl.

Centrum bude jako jediné v Evropě skladovat náhradní díly pro infrastrukturu Galilea, včetně částí družic, pozemních antén a dalších IT komponent. V centru se bude odehrávat také základní montáž. Očekává se vznik padesátky nových pracovních míst přímo v centru a dalších desítek v přidružených službách. Centrum by také mohlo do své blízkosti přitáhnout technologické firmy.

Související

Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA)

Navigační systém Galileo, jehož fungování řídí EUSPA z Prahy, využívají čtyři miliardy lidí

Navigační systém Galileo, jehož fungování zajišťuje z Prahy agentura EU pro kosmický program (EUSPA), v současnosti po šesti letech provozu využívají čtyři miliardy uživatelů po celém světě. Na tiskové konferenci při příležitosti Dní otevřených dveří EUSPA 2022 to dnes řekl výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa. Je to o 1,6 miliardy uživatelů více než loni. Aktivity agentury přispěly do českého HDP za posledních deset let až 140 milionů eur (3,892 miliardy korun), což představuje přibližně 4000 pracovních míst, informovala EUSPA.

Více souvisejících

Galileo navigační systém Ministerstvo dopravy Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 22 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy