Krachující Rusko uvrhlo Kellnerův Home Credit do ztráty 2,44 miliardy

Praha - Na Home Credit stále doléhá situace v Rusku. Firma vykázala letos v prvním pololetí ztrátu 90 milionů eur, což je asi 2,44 miliardy korun. Ve stejném období loni měla ztrátu 79 milionů eur.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) skupiny Home Credit je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

Zatímco v prvním kvartále činila ztráta 57 milionů eur, za samotné druhé čtvrtletí klesla o 42 procent na 33 milionů eur. V celém 1. pololetí 2015 poskytla skupina spotřebitelské úvěry za celkem 2,603 miliardy eur (70,5 miliardy Kč), téměř o čtvrtinu méně než rok předtím. Zatímco úvěrové portfolio v Rusku dále klesalo, v Číně poskytla 888 milionů eur, což je skoro o 50 procent více peněz na nové úvěry než ve stejném období loni.

Provozní výnosy Home Creditu v pololetí meziročně poklesly o 22,4 procenta na 778 milionů eur, když byly nadále ovlivňovány obezřetným přístupem k poskytování nových půjček na pozadí všeobecného poklesu v Rusku. Pozitivní efekt tohoto přístupu v Rusku v kombinaci s růstovou strategií v Asii se projevil ve zlepšené kvalitě úvěrového portfolia skupiny.

Díky silnému růstu v Asii vzrostl v meziročním porovnání počet všech nových klientů, kteří si vzali úvěr od Home Creditu, o 1,8 milionu, tedy o 22,8 procenta. Z toho jen počet nových klientů v Číně vzrostl bezmála o tři čtvrtě milionu (o 34 procent).

"Pokračujeme v geografickém vyvážení našeho byznysu. Jsem velmi spokojen s celkovým výkonem a silným růstem našich firem v Asii. Nadále oslabující ekonomika v Rusku ale zatěžuje celkové výsledky skupiny a zejména začátek roku tam byl krajně složitý. Naše stabilizační opatření však přinášejí viditelný efekt," uvedl generální ředitel Home Creditu Jiří Šmejc.

Související

Home Credit

PPF a Home Credit na ruském trhu končí

Skupiny PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Znamená to odchod skupiny Home Credit z ruského trhu. PPF a Home Credit to dnes oznámily v tiskové zprávě. Cenu transakce nezveřejnily. PPF se tak zbavila významné většiny aktiv v Rusku. Zbyly jí tam životní pojišťovna PPF Life Insurance a komerční nemovitosti.

Více souvisejících

Home Credit ppf group Rusko

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 9 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy