Firmy v tendru Lesů ČR nabídly za dříví méně, podniku klesne zisk

Praha - Firmy nabídly v pětiletém lesnickém tendru 2016+ státního podniku Lesy ČR za dříví méně peněz než loni v tendru 2015+. Pro podnik to bude podle odhadů znamenat roční snížení tržeb a zisku o 175 milionů korun.

Nabídky firem podnik otevřel ve čtvrtek a předběžně z nich vyplývá pokles nabídnuté ceny asi o 175 korun přibližně na 1320 korun za metr krychlový dřeva. "Hlavním důvodem nižší ceny je situace na trhu se dřevem, kdy nabídka převyšuje poptávku," řekl generální ředitel podniku Daniel Szórád. "Firmy se také chovaly racionálně, ani se nezdá, že by někdo dal dumpingovou nabídku s nepřiměřeně vysokými cenami dříví," dodal.

Předběžným vítězem tendru je společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše.

Psali jsme: Miliardový tendr Lesů ČR opět vyhrál Babišův Uniles  

Vliv na nižší cenu dřeva v tendru 2016+ podle Lesů ČR mohlo mít i to, že podnik letos zvýšil počet soutěžených územních jednotek z 33 na 57. Při menších jednotkách roste podíl režijních nákladů a ztrácí se ekonomická výhoda z rozsahu.

Szórád upozornil, že pokles cen dříví na trhu se odrazí i v cenách dřeva soutěženého v lesnických tendrech v minulých letech. Ceny dřeva placená firmami se v průběhu doby mění nahoru či dolů takzvanou indexací, která je založena na údajích Českého statistického úřadu. Vedle klesajících cen dřeva ovlivní negativně tvorbu zisku podniku v následujících letech i církevní restituce.

Největším obchodním partnerem Lesů ČR je Uniles, který zatím pracuje na 258.000 hektarech a ročně těží asi milion metrů krychlových dříví. Za Unilesem následuje firma Progles, která zatím u Lesů ČR pracuje na 143.000 hektarech a ročně těží 716.000 metrů krychlových dřeva. Po tendru 2016+ by si měl Progles pohoršit o 6100 hektarů. Na třetím a čtvrtém místě jsou firmy Stora Enso Wood Products Ždírec a Petra.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr tendr Dřevo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy