Odboráři České rafinérské vyhlásili stávkovou pohotovost

Litvínov/Praha - Odboráři České rafinérské dnes v 8:00 vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu svých požadavků - zvýšení tarifů a smluvních mezd o 2000 korun. ČTK to řekl předseda odborové organizace Martin Machačný. Odbory nyní vyzvou ministerstvo práce a sociálních věcí, aby určil zprostředkovatele, s nímž budou dále jednat. Vlastník rafinerie, společnost Unipetrol uvedla, že situace se běžného provozu nedotkne.

O uzavření dodatku k platné kolektivní smlouvě odboráři zatím bez výsledku jednali od letošního května. "Jednání dál poběží přes zprostředkovatele," řekl Machačný. "Jsme otevřeni každému jednání, v případě, že by se společnost chtěla domluvit na nějakém konsensu nebo kompromisu," dodal.

Průměrná mzda bez manažerských platů je v České rafinérské nad 40.000 korunami. Podle odborářů je ale její součástí vysoké procento přesčasové práce. Nynější stávková pohotovost se týká všech zaměstnanců, tedy zhruba 600 lidí.

"Ze strany odborů jsme byli informováni o vyhlášení stávkové pohotovosti ve společnosti Česká rafinérská. Kolektivní smlouva pro letošní rok je podepsaná, na provoz České rafinérské aktuální situace nemá vliv. O požadavcích odborů budeme jednat," uvedl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Česká rafinérská provozuje dvě největší ropné rafinérie v Česku situované v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Litvínov, větší z obou rafinérií, má kapacitu zpracování pět milionů tun ropy ročně, Kralupy mají kapacitu zpracování tři miliony tun ročně. Společnost získává ropu z ropovodu Družba v Rusku a ropovodu Ingolstadt (IKL) v západní Evropě.

Vlastníkem České rafinérské je petrochemický holding Unipetrol. V letošním roce dokončil akvizici zbylého zhruba třetinového podílu v rafinérii od italské společnosti Eni.

Související

Kancelář

Nezaměstnanost v EU a eurozóně: ČR převálcovala Německo. Starosti dělá inflace

Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny v červnu klesla o 0,1 bodu na 7,5 procenta a byla nejnižší od poloviny roku 2008. V celé Evropské unii pak zůstala na květnových 6,3 procenta, což je nejnižší hodnota od ledna 2000, kdy se začaly tyto údaje v nynější podobě sledovat. Ukazují to sezonně přepočtené údaje, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále v České republice, kde činila 1,9 procenta.
Věra Jourová, eurokomisařka

Česko chce víc peněz na dopravu či boj se suchem. Zaplatí to Brusel?

Česká republika potřebuje z Evropské unie získávat peníze na investice, nikoliv na takzvané měkké projekty. Evropské finance by měly směřovat na zadržování vody v krajině nebo dopravní infrastrukturu. Na dnešním setkání se středočeskými starosty v Praze to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Poukázal na to, že Česká republika bohatne, a dostává proto z EU méně peněz. O to je podle něj důležitější, aby čerpala finance, které skutečně potřebuje.

Více souvisejících

Česká rafinérská stávka unipetrol

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy