V říjnu ohlásilo hromadné propouštění 15 firem, o práci přijde 380 lidí

Praha - V říjnu 2015 nahlásilo hromadné propouštění celkem 15 zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 380 jejich zaměstnanců. Nejvíce lidí, které firmy v nadcházejících měsících propustí, pracuje ve Středočeském kraji, v Praze a Královehradeckém regionu.

Počet zaměstnavatelů, kteří se rozhodli snížit počet pracovníků v režimu hromadného propouštění, stoupl meziročně o 7, meziměsíčně pak o 4 firmy. Podniky plánují propustit o 222 zaměstnanců méně než ve stejném období loňského roku a o 147 lidí méně než v předchozím měsíci.

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v říjnu hromadné propouštění, sídlí v Praze a Královehradeckém kraji (shodně 3), v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji (shodně 2) a dále na Liberecku, Plzeňsku a Ústecku (shodně 1). Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření dotkne, pracuje ve středních Čechách (89), v hlavním městě (86) a Královehradeckém kraji (83). Z okresního hlediska je na tom, kromě už zmíněné Prahy, nejhůře Trutnov, kde přijde o práci 82 lidí a Praha - východ. V tomto regionu rozdají zaměstnavatelé 64 výpovědí.

"Firmy se chystají propouštět především v automobilovém a výrobním průmyslu, úklidu, ostraze či administrativě. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména montážních dělníků, pracovníků ostrahy, uklízečů, řidičů osobních automobilů nebo administrativních pracovníků," uvedl portal.mpsv.cz.

„Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé organizační změny, pokles objemu zakázek či ukončení činnosti a výroby," říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Nadále však platí, že se situace na trhu práce, i díky rostoucí ekonomice, zlepšuje. To potvrzuje i fakt, že řada firem počítá v dalších měsících s tím, že bude nabírat nové zaměstnance. Značný díl odvádí v tomto ohledu i proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli, cílený přístup k uchazečům o zaměstnání a v neposlední řadě pak podpora státu v rámci aktivní politiky zaměstnanosti"

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce propouštění zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Ve Varšavě proběhlo setkání Volodymyra Zelenského s Donaldem Tuskem (8. července 2024). Prohlédněte si galerii

Zelenskyj v Polsku. Ukrajina se sousedy podepsala bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přijel do sousedního Polska, aby se setkal s tamním protějškem Andrzejem Dudou a polským premiérem Donaldem Tuskem. Hlavním účelem návštěvy je podpis bezpečnostní dohody mezi oběma zeměmi, ke kterému došlo v odpoledních hodinách. Informoval o tom server Wiadomości. 

včera

Emmanuel Macron

Porážkou Le Penové to teprve začíná. Francie se potřebuje dát dohromady

Francie vyhrála bitvu, celou válku má ale ještě před sebou. Krajní pravice u voleb utrpěla významnou porážku a nenaplnily se tak obavy z první takové vlády od nacistické okupace. Přesto ale kombinace středu a levice může vést k další nestabilitě a prohloubení krize ve francouzské politice, jejíž stabilita i samotná existence jsou životně důležité pro Evropu i svět. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ)

Smrt nezávislé novinařiny v přímém přenosu: NFNŽ a Seznam vytvářejí monopol na pravdu

Pakt Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Seznamu vytvořil monopol na hodnocení zpravodajského obsahu. Náš šéfredaktor to již komentoval z pozice řídícího pracovníka. Na zástupce Seznamu se mediální skupina INCORP a.s. obrátila prostřednictvím e-mailové komunikace. Na základě odpovědi na tento mail a obvinění, že mé texty nejsou čistě autorské, je na čase, abych se ohradil i jako autor, jehož obsah je stavěn na pranýř. Tento text je adresován přímo lidem z NFNŽ a Seznamu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

S Bidenem, anebo bez něj. Demokraté řeší, jak zvýšit šance na triumf nad Trumpem

Demokratičtí kongresmani se na virtuální schůzce nedokázali shodnout, jestli chtějí, aby Joe Biden pokračoval v boji o obhajobu postu prezidenta Spojených států. Podle některých při kampani selhává, jiní mu vyjadřují podporu. Ale ani jeho podporovatelé si nejsou jistí, jestli stárnoucí prezident má na další čtyřleté funkční období. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy