Růst ekonomiky byl ve 3. čtvrtletí nižší než odhady ČNB. Singer hájí oslabení koruny

Praha - Podle dnes zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,5 %, v mezičtvrtletním srovnání se ekonomická aktivita zvýšila o 0,5 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst ve třetím čtvrtletí letošního roku nižší o tři desetiny procentního bodu v meziročním vyjádření a o jednu desetinu procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Rozdílná výše odchylky od predikce ČNB v meziročním a mezičtvrtletním vyjádření je dána dílčí revizí časové řady HDP za předcházející čtvrtletí, uvedla na svém webu ČNB.

Odchylka meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí roku 2015 od prognózy ČNB směrem dolů byla dána mírně pomalejším než predikovaným růstem spotřeby domácností.

"Lehce pod prognózou byl i meziroční růst celkových investic, v jejichž rámci však fixní investice překvapily mírně pozitivně, a odchylka směrem dolů tak byla dána pouze vývojem tradičně kolísavých zásob. O něco rychleji oproti prognóze naopak rostla spotřeba vlády a vývoz i dovoz. Příspěvek čistého vývozu k růstu HDP byl přitom oproti prognóze ČNB jen lehce nižší," uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

V souhrnu lze konstatovat, že v souladu s očekáváním ČNB pokračoval robustní růst české ekonomiky i během letošního léta. Podle prognózy centrální banky vzroste letos HDP o 4,7 %, a to díky zrychlující zahraniční poptávce, nízkým cenám komodit, nadále uvolněným domácích měnovým podmínkám a zvýšení vládních investic financovaných zejména z fondů EU.

V příštím roce růst ekonomiky zpomalí lehce pod 3 % vlivem poklesu vládních investic a odeznění vlivu nárůstu zásob z letošního roku i propadu cen ropy. Podobné tempo růstu si pak ekonomika udrží – s kladnými příspěvky všech složek domácí poptávky – i v roce 2017.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer upozornil, že ve srovnání s EU je česká ekonomika makroekonomicky rovnovážná, je relativně málo zadlužená a má solidní základy. Dalším rozdílem je podle Singera stav finančního sektoru, který byl a je zdravý a odolný vůči šokům. Navíc ekonomice pomáhá i vlastní měna na rozdíl od zemí platících eurem.

Růst české ekonomiky bude podle Singera doprovázen mírným zvyšováním přebytku obchodní bilance, kladným běžným účtem a mírným snižováním veřejného dluhu. Česká národní banka počítá letos s růstem ekonomiky o 4,7 procenta a příští rok o 2,8 procenta.

Guvernér ČNB rovněž zopakoval, že pokud by Česká národní banka v listopadu 2013 kvůli hrozbě deflace nepřistoupila k oslabení koruny, rostla by česká ekonomika v roce 2014 mnohem pomaleji než ve skutečnosti a inflace by byla na konci roku 2014 zhruba mínus dvě procenta. Loni přitom tuzemské hospodářství vzrostlo o dvě procenta a průměrná míra inflace byla 0,4 procenta. "Oslabení koruny bylo jedním z důvodů obratu hospodářského vývoje," uvedl Singer.

Související

Více souvisejících

ČNB Miroslav Singer HDP ČR

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 16 minutami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 36 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy