Blatnice pod Svatým Antonínkem, Praha - Degustaci vína zažil alespoň jednou za život téměř každý z nás, a přitom se s ní stále pojí mnohé mýty. Ten nejčastější, tedy že se degustace hodí pouze pro znalce vína, už se daří úspěšně vyvracet. Existují však i další mylné informace týkající se ideální doby degustace nebo třeba pokrmů, které by ji měly doplňovat. V následujícím článku vám přinášíme šest mýtů, z nichž vás minimálně dva překvapí.
Mýtus č. 1: Degustace není jen pro znalcePřibližně deset ochutnaných vzorků během necelých dvou hodin? Degustace se nedá popsat, ta se musí zažít. Rozhodně však neplatí, že je určená jen pro znalce vína, protože alespoň jednou za život se jí zúčastní téměř každý Čech. Před první degustací jsou lidé často nervózní, aniž by k tomu měli důvod. Pokud se přesto ostýcháte vyrazit na svou první degustaci, potěší vás, že vinařské obce pořádají také degustace přímo určené pro začátečníky, nebo rovnou vinařské kurzy, kde se s průběhem degustace seznámíte.Mýtus č. 2: Ideální čas pro degustaci je ránoI když degustace probíhají často až večer, ideálním časem pro ochutnávku je překvapivě už ráno či brzy dopoledne. „Vzhledem k tomu, že smyslem degustace není pít, ale opravdu poznávat víno všemi smysly, nejvhodnější doba je hned zrána, kdy je člověk bdělý a schopný nejlépe rozeznávat vnější podněty. Není tedy neobvyklé začít s degustací už mezi 9 a 10 hodinou ráno," prozrazuje Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel, které nabízí degustace ve stylovém vinném sklepě v Blatnici pod Svatým Antonínkem.Mýtus 3: Sýr se hodí k vínu obecně, k degustaci však nikolivPři degustaci je běžné neutralizovat chuť předchozího vína jídlem. Často jsou k dispozici sýry či chléb, což však není podle odborníků úplně ideální. „K běžnému posezení s vínem se sýry hodí, protože vhodně doplní chuť vína, u degustace to však tak úplně neplatí. Sýry jsou totiž ve většině případů výraznější a mohou chuť vína zkreslit. Vhodná jsou jídla bez příliš výrazné chuti, například obyčejná bílá bageta. Dobře poslouží i bramborové tyčinky, které jsou chuťově neutrální," upozorňuje Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel s tím, že mezi jednotlivými vzorky také doporučuje pít vodu.Mýtus č. 4: Neškodí jen cigarety, ale i žvýkačky či parfémPři ochutnávce vína bychom si měli dát pozor na některé věci, které by nám zážitek z degustace mohly pokazit. Určitě vína nekoštujte, pokud se necítíte dobře. I běžná rýma či kašel vám totiž znemožní plnohodnotný prožitek. „Bezprostředně před degustací se vyhněte kouření i konzumaci výrazných, především ostrých jídel a aromatických nápojů," doporučuje Pomykalová. Zážitek z degustace může snížit třeba i výrazný parfém. Stejně tak chuť vína ovlivní mentolové bonbóny či žvýkačka, ale rovněž vyčištění zubů pár hodin před degustací.Mýtus č. 5: Degustovat neznamená pítZprvu vás může překvapit, že před sebou nemáte jen sklenice na víno, ale také plivátko a papír s tužkou. Veškeré dojmy z degustace si totiž můžete poctivě zapisovat. Zkušení degustátoři bodují barvu, vůni, chuť i celkový dojem. Začátečníkovi určitě postačí psát si body od 1 do 10 a případně krátkou poznámku k jednotlivým chutím. Dalším nezbytným doplňkem degustátora je plivátko, tedy nádoba, kam je možné vylít či vyplivnout nepotřebný vinný vzorek. Nemusíte se bát odsuzujících reakcí ze strany sommeliéra či personálu. Naopak, pokud se chystáte degustovat více vzorků vína, půjde vám to lépe s takzvaně čistou hlavou.Mýtus č. 6: Netradiční degustace? Zážitková nebo třeba naslepoKromě řízené degustace, kdy vám sommeliér podrobně popíše, jaké víno pijete a čím je specifické, existují i další druhy, které stojí za to vyzkoušet. U degustace naslepo nemáte o vlastnostech vína ani o značce žádné informace. Tímto způsobem probíhají některé soutěže a též výzkumy spojené s hodnocením vína. Například v roce 2011 britský výzkum ukázal, že pouze 53 % dotázaných bylo schopno rozlišit bílé víno stojící méně než 150 Kč od vína za více než 350 Kč. U červeného vína bylo procento ještě nižší, potvrdilo se tak, že červené víno je vínem pro znalce.V poslední době jsou oblíbené rovněž zážitkové degustace spojené s konzumací jídla. V tomto případě je ochutnávaný pokrm vybraný vždy tak, aby korespondoval s chutí určitého vzorku vína. Jednou ze zásad párování jídla a vína jsou kombinace podobného charakteru, kdy nehrozí přebití chuti vína jídlem či naopak. Každopádně u každé z degustací platí, že hlavní je užít si ji a není potřeba se napoprvé ochutnávky vína obávat.
Související
Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy
Víno v minulosti sloužilo jako lék a využívalo se v kuchyni
Aktuálně se děje
před 18 minutami
Policie čelí kritice za postup v případu znásilněné dívky. Řeší ho inspekce
před 1 hodinou
Počasí na Štědrý den bude po letech jiné, slibují meteorologové
před 1 hodinou
Putin miluje zabíjení, prohlásil Zelenskyj. Pak zkritizoval Slovensko
před 2 hodinami
Rusové si sestřelili svůj vlastní vrtulník
před 2 hodinami
Izraelské letectvo provedlo rozsáhlé útoky na cíle ovládané Húsíji
před 3 hodinami
Válka na Ukrajině se může změnit. Severokorejci mohou bojiště přiblížit dobám druhé světové
před 3 hodinami
Válka na Ukrajině je pro Čínu zlatý důl
před 4 hodinami
Polsko zabránilo rozvratu zevnitř. Vystavilo stopku Číně, Rusku i Orbánovi
před 5 hodinami
Washington se kvůli Trumpovi a Muskovi propadl do chaosu
před 6 hodinami
Případ Gisèle Pelicot, který světu vyrazil dech, končí. Soud odsoudil exmanžela a 50 dalších mužů
Aktualizováno před 6 hodinami
Policie zasahovala v centru Prahy. Muže se zbraní si oznamovatel vymyslel
před 6 hodinami
Putin vyzval USA k raketovému duelu. Chce světu dokázat sílu raket Orešnik
před 7 hodinami
Putin: Situace na Ukrajině se dramaticky mění. Dosahujeme pokroku na celé linii
před 7 hodinami
WHO: Obezita dosáhla pandemických rozměrů. Možná ale existuje řešení
před 8 hodinami
Čína disponuje "magickou zbraní." Na Západě vyvolává stejná obavy jako její armáda
před 8 hodinami
Politico: Evropě hrozí ekonomická apokalypsa
před 8 hodinami
Tom Cruise převzal nejvyšší civilní vyznamenání od námořnictva USA
před 9 hodinami
Zelenskyj se výrazně změnil. Začíná přiznávat realitu, kterou si mnozí uvědomují dlouho
před 9 hodinami
Novináři i lídři NATO. Medveděv označil legitimní cíle Ruska
před 9 hodinami
HRW: Člověk potřebuje 100 litrů vody denně, v Gaze nemají ani 15. Odpíráním vody páchá Izrael genocidu
Podle zprávy organizace Human Rights Watch (HRW) jsou izraelské akce v Gaze, zahrnující záměrné omezování přístupu k vodě, označovány za „akty genocidy“ proti Palestincům. Uvedl to server CNN.
Zdroj: Libor Novák