Mýty o degustaci vína? Vše, co jste dosud nevěděli

Blatnice pod Svatým Antonínkem, Praha - Degustaci vína zažil alespoň jednou za život téměř každý z nás, a přitom se s ní stále pojí mnohé mýty. Ten nejčastější, tedy že se degustace hodí pouze pro znalce vína, už se daří úspěšně vyvracet. Existují však i další mylné informace týkající se ideální doby degustace nebo třeba pokrmů, které by ji měly doplňovat. V následujícím článku vám přinášíme šest mýtů, z nichž vás minimálně dva překvapí.

Mýtus č. 1: Degustace není jen pro znalcePřibližně deset ochutnaných vzorků během necelých dvou hodin? Degustace se nedá popsat, ta se musí zažít. Rozhodně však neplatí, že je určená jen pro znalce vína, protože alespoň jednou za život se jí zúčastní téměř každý Čech. Před první degustací jsou lidé často nervózní, aniž by k tomu měli důvod. Pokud se přesto ostýcháte vyrazit na svou první degustaci, potěší vás, že vinařské obce pořádají také degustace přímo určené pro začátečníky, nebo rovnou vinařské kurzy, kde se s průběhem degustace seznámíte.Mýtus č. 2: Ideální čas pro degustaci je ránoI když degustace probíhají často až večer, ideálním časem pro ochutnávku je překvapivě už ráno či brzy dopoledne. „Vzhledem k tomu, že smyslem degustace není pít, ale opravdu poznávat víno všemi smysly, nejvhodnější doba je hned zrána, kdy je člověk bdělý a schopný nejlépe rozeznávat vnější podněty. Není tedy neobvyklé začít s degustací už mezi 9 a 10 hodinou ráno," prozrazuje Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel, které nabízí degustace ve stylovém vinném sklepě v Blatnici pod Svatým Antonínkem.Mýtus 3: Sýr se hodí k vínu obecně, k degustaci však nikolivPři degustaci je běžné neutralizovat chuť předchozího vína jídlem. Často jsou k dispozici sýry či chléb, což však není podle odborníků úplně ideální. „K běžnému posezení s vínem se sýry hodí, protože vhodně doplní chuť vína, u degustace to však tak úplně neplatí. Sýry jsou totiž ve většině případů výraznější a mohou chuť vína zkreslit. Vhodná jsou jídla bez příliš výrazné chuti, například obyčejná bílá bageta. Dobře poslouží i bramborové tyčinky, které jsou chuťově neutrální," upozorňuje Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel s tím, že mezi jednotlivými vzorky také doporučuje pít vodu.Mýtus č. 4: Neškodí jen cigarety, ale i žvýkačky či parfémPři ochutnávce vína bychom si měli dát pozor na některé věci, které by nám zážitek z degustace mohly pokazit. Určitě vína nekoštujte, pokud se necítíte dobře. I běžná rýma či kašel vám totiž znemožní plnohodnotný prožitek. „Bezprostředně před degustací se vyhněte kouření i konzumaci výrazných, především ostrých jídel a aromatických nápojů," doporučuje Pomykalová. Zážitek z degustace může snížit třeba i výrazný parfém. Stejně tak chuť vína ovlivní mentolové bonbóny či žvýkačka, ale rovněž vyčištění zubů pár hodin před degustací.Mýtus č. 5: Degustovat neznamená pítZprvu vás může překvapit, že před sebou nemáte jen sklenice na víno, ale také plivátko a papír s tužkou. Veškeré dojmy z degustace si totiž můžete poctivě zapisovat. Zkušení degustátoři bodují barvu, vůni, chuť i celkový dojem. Začátečníkovi určitě postačí psát si body od 1 do 10 a případně krátkou poznámku k jednotlivým chutím. Dalším nezbytným doplňkem degustátora je plivátko, tedy nádoba, kam je možné vylít či vyplivnout nepotřebný vinný vzorek. Nemusíte se bát odsuzujících reakcí ze strany sommeliéra či personálu. Naopak, pokud se chystáte degustovat více vzorků vína, půjde vám to lépe s takzvaně čistou hlavou.Mýtus č. 6: Netradiční degustace? Zážitková nebo třeba naslepoKromě řízené degustace, kdy vám sommeliér podrobně popíše, jaké víno pijete a čím je specifické, existují i další druhy, které stojí za to vyzkoušet. U degustace naslepo nemáte o vlastnostech vína ani o značce žádné informace. Tímto způsobem probíhají některé soutěže a též výzkumy spojené s hodnocením vína. Například v roce 2011 britský výzkum ukázal, že pouze 53 % dotázaných bylo schopno rozlišit bílé víno stojící méně než 150 Kč od vína za více než 350 Kč. U červeného vína bylo procento ještě nižší, potvrdilo se tak, že červené víno je vínem pro znalce.V poslední době jsou oblíbené rovněž zážitkové degustace spojené s konzumací jídla. V tomto případě je ochutnávaný pokrm vybraný vždy tak, aby korespondoval s chutí určitého vzorku vína. Jednou ze zásad párování jídla a vína jsou kombinace podobného charakteru, kdy nehrozí přebití chuti vína jídlem či naopak. Každopádně u každé z degustací platí, že hlavní je užít si ji a není potřeba se napoprvé ochutnávky vína obávat.

Související

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Více souvisejících

víno degustace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy