Blatnice pod Svatým Antonínkem, Praha - Degustaci vína zažil alespoň jednou za život téměř každý z nás, a přitom se s ní stále pojí mnohé mýty. Ten nejčastější, tedy že se degustace hodí pouze pro znalce vína, už se daří úspěšně vyvracet. Existují však i další mylné informace týkající se ideální doby degustace nebo třeba pokrmů, které by ji měly doplňovat. V následujícím článku vám přinášíme šest mýtů, z nichž vás minimálně dva překvapí.
Mýtus č. 1: Degustace není jen pro znalcePřibližně deset ochutnaných vzorků během necelých dvou hodin? Degustace se nedá popsat, ta se musí zažít. Rozhodně však neplatí, že je určená jen pro znalce vína, protože alespoň jednou za život se jí zúčastní téměř každý Čech. Před první degustací jsou lidé často nervózní, aniž by k tomu měli důvod. Pokud se přesto ostýcháte vyrazit na svou první degustaci, potěší vás, že vinařské obce pořádají také degustace přímo určené pro začátečníky, nebo rovnou vinařské kurzy, kde se s průběhem degustace seznámíte.Mýtus č. 2: Ideální čas pro degustaci je ránoI když degustace probíhají často až večer, ideálním časem pro ochutnávku je překvapivě už ráno či brzy dopoledne. „Vzhledem k tomu, že smyslem degustace není pít, ale opravdu poznávat víno všemi smysly, nejvhodnější doba je hned zrána, kdy je člověk bdělý a schopný nejlépe rozeznávat vnější podněty. Není tedy neobvyklé začít s degustací už mezi 9 a 10 hodinou ráno," prozrazuje Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel, které nabízí degustace ve stylovém vinném sklepě v Blatnici pod Svatým Antonínkem.Mýtus 3: Sýr se hodí k vínu obecně, k degustaci však nikolivPři degustaci je běžné neutralizovat chuť předchozího vína jídlem. Často jsou k dispozici sýry či chléb, což však není podle odborníků úplně ideální. „K běžnému posezení s vínem se sýry hodí, protože vhodně doplní chuť vína, u degustace to však tak úplně neplatí. Sýry jsou totiž ve většině případů výraznější a mohou chuť vína zkreslit. Vhodná jsou jídla bez příliš výrazné chuti, například obyčejná bílá bageta. Dobře poslouží i bramborové tyčinky, které jsou chuťově neutrální," upozorňuje Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel s tím, že mezi jednotlivými vzorky také doporučuje pít vodu.Mýtus č. 4: Neškodí jen cigarety, ale i žvýkačky či parfémPři ochutnávce vína bychom si měli dát pozor na některé věci, které by nám zážitek z degustace mohly pokazit. Určitě vína nekoštujte, pokud se necítíte dobře. I běžná rýma či kašel vám totiž znemožní plnohodnotný prožitek. „Bezprostředně před degustací se vyhněte kouření i konzumaci výrazných, především ostrých jídel a aromatických nápojů," doporučuje Pomykalová. Zážitek z degustace může snížit třeba i výrazný parfém. Stejně tak chuť vína ovlivní mentolové bonbóny či žvýkačka, ale rovněž vyčištění zubů pár hodin před degustací.Mýtus č. 5: Degustovat neznamená pítZprvu vás může překvapit, že před sebou nemáte jen sklenice na víno, ale také plivátko a papír s tužkou. Veškeré dojmy z degustace si totiž můžete poctivě zapisovat. Zkušení degustátoři bodují barvu, vůni, chuť i celkový dojem. Začátečníkovi určitě postačí psát si body od 1 do 10 a případně krátkou poznámku k jednotlivým chutím. Dalším nezbytným doplňkem degustátora je plivátko, tedy nádoba, kam je možné vylít či vyplivnout nepotřebný vinný vzorek. Nemusíte se bát odsuzujících reakcí ze strany sommeliéra či personálu. Naopak, pokud se chystáte degustovat více vzorků vína, půjde vám to lépe s takzvaně čistou hlavou.Mýtus č. 6: Netradiční degustace? Zážitková nebo třeba naslepoKromě řízené degustace, kdy vám sommeliér podrobně popíše, jaké víno pijete a čím je specifické, existují i další druhy, které stojí za to vyzkoušet. U degustace naslepo nemáte o vlastnostech vína ani o značce žádné informace. Tímto způsobem probíhají některé soutěže a též výzkumy spojené s hodnocením vína. Například v roce 2011 britský výzkum ukázal, že pouze 53 % dotázaných bylo schopno rozlišit bílé víno stojící méně než 150 Kč od vína za více než 350 Kč. U červeného vína bylo procento ještě nižší, potvrdilo se tak, že červené víno je vínem pro znalce.V poslední době jsou oblíbené rovněž zážitkové degustace spojené s konzumací jídla. V tomto případě je ochutnávaný pokrm vybraný vždy tak, aby korespondoval s chutí určitého vzorku vína. Jednou ze zásad párování jídla a vína jsou kombinace podobného charakteru, kdy nehrozí přebití chuti vína jídlem či naopak. Každopádně u každé z degustací platí, že hlavní je užít si ji a není potřeba se napoprvé ochutnávky vína obávat.
Související
Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy
Víno v minulosti sloužilo jako lék a využívalo se v kuchyni
Aktuálně se děje
včera
Obchody už budou otevřené až do Silvestra. Zákon je ovlivní zase za několik dní
včera
Fotbalová liga hlásí první zimní přestupy. Posily vítají Plzeň, Olomouc i Pardubice
včera
Zelenského a Trumpa čeká další jednání. Nejspíš ho stihnou do konce týdne
včera
Hřib bude mít jednoho vyzyvatele. Piráti si zvolí i místopředsedy
včera
Babiš odhalil, že mu volal americký prezident Trump
včera
Počasí jako v létě. Na Islandu zažili velmi neobvyklé Vánoce
včera
Za smrt Perryho nese vinu i druhý lékař. Za mříže ale nemusí
včera
Slovensko poprvé reagovalo na ruský zásah lodi v přístavu na Ukrajině
včera
Zeman se opřel do Fialy, jeho vlády i prezidenta. Pavla ale zároveň i ocenil
včera
Vražda na Štědrý den. Muž ve Vratimově připravil o život známého
včera
Pohonné hmoty jsou nejlevnější za čtyři roky. A může být ještě lépe
včera
Odveta za vraždění křesťanů. Trump nařídil útok proti teroristům v Nigérii
včera
Praha hlásí velké problémy v železniční dopravě. Vlaky nabírají zpoždění
včera
Rusové při útoku na Oděsu poškodili loď pod vlajkou Slovenska
včera
Ukrajina jedná neustále. Zelenského čeká další setkání s Trumpem
včera
Dívka z Olomoucka zastřelila matku. Hrozí jí až výjimečný trest
včera
Počasí přinese o víkendu silné noční mrazy, během dne se oteplí
25. prosince 2025 21:05
Lidé si přejí, aby původce zla zemřel, vzkázal Zelenskyj ve vánočním projevu Putinovi
25. prosince 2025 19:48
Nejvlivnější osobou v Evropě je Trump, ukazuje prestižní žebříček
25. prosince 2025 18:35
Ukrajinská armáda provedla raketami Storm Shadow masivní úder na ruskou energetickou infrastrukturu
Ukrajinská armáda během čtvrtka podnikla masivní úder na energetickou infrastrukturu hluboko v ruském vnitrozemí. Podle oficiálních informací ukrajinského generálního štábu zasáhly britské střely Storm Shadow ropnou rafinerii v Novošahtinsku v Rostovské oblasti.
Zdroj: Libor Novák