Budeme kupovat nové televize? ČR chce pozdější přechod na DVB-T2, říká Mládek

Praha - Česko by dalo přednost pozdějšímu přechodu na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2, vhodný by byl konec období 2020 až 2022. Na konferenci k televizní digitalizaci to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podle něho je důvodem co nejpřirozenější obměna televizních přijímačů a set top boxů, které umožní příjem nového standardu. Domácnosti si kvůli novému standardu budou muset pořídit buď nový set-top box, jehož cena bude v řádu stokorun, anebo nový televizor, jehož cena nyní začíná na zhruba 10.000 Kč.

Termín přechodu na nový standard by měl být stanovený do konce letošního roku, předběžně je v připravované strategii naplánován na 1. února 2021. Vybavenost domácností televizory, které umožňují příjem signálu DVB-T2 HEVC, je podle vedoucího expertní skupiny MPO pro digitalizaci Pavla Dvořáka nyní téměř nulová. MPO podle něj počítá s tím, že by kampaň k přechodu na DVB-T2 finančně podpořilo.

Lidé zatím televizory pro DVB-T2 příliš nekupují. Podmínky DVB-T2 splňuje podle Tomáše Krátkého z Euronicsu přibližně 70 procent nových TV na trhu, u některých z nich ale bude zřejmě zapotřebí přehrání softwaru. "Ceny televizí vybavené tunerem DVB-T2 H.265 se pohybují od necelých 9000 korun. Televizory s úhlopříčkou kolem 100 cm začínají na 10.500 Kč," uvedl. Ostatní televize budou potřebovat set-top box, jeho cena by se měla pohybovat v řádu stokorun.

Výrobci nyní čekají na finální technické zadání digitálního vysílání. "Jakmile bude stanoveno, výrobci začnou dodávat set-top boxy pro nové digitální vysílání. Na prodejnách by se měla nabídka nových modelů odpovídající těmto parametrům výrazně rozšířit ve 3. až 4. čtvrtletí letošního roku," dodal Krátký.

Přechod na nový standard si vyžádá zejména celoevropské uvolnění pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Zbývající rozsah pásma UHF by tak nestačil pro vysílání v nynějším standardu DVB-T, na který ČR přešla v roce 2011. Strategii přechodu by měla do konce června projednat vláda.

Související

Jan Mládek /ČSSD/, exministr průmyslu a obchodu

Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Více souvisejících

Jan Mládek televize telekomunikace

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 41 minutami

před 59 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy