AHG nabídla státu OKD za méně než čtyři miliardy, Mládek je proti

Praha - Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem New World Resources, majitele OKD, nabídla ve čtvrtek českým ministrům, že státu černouhelnou firmu prodá za méně než 150 milionů eur, tedy méně než čtyři miliardy korun. V prohlášení pro ČTK to dnes uvedl mluvčí AHG Roman Pařík. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v reakci ČTK řekl, že pro vládu není zajímavé koupit bezcenné akcie firmy za 120 milionů eur. "To bychom byli pitomci, upřímně řečeno," dodal.

Možným řešením je podle ministra koupě pohledávky, která by dala státu možnost mít silnou pozici ve věřitelském výboru. O věci rozhodne vláda, dodal.

"Za sebe musím říct, že mě ta nabídka překvapila. Jasně jsme jim totiž řekli, že jejich akcie jsou bezcenné," řekl dnes Mládek ČTK v telefonickém rozhovoru z pracovní cesty v Egyptě. AHG dnes uvedla, že nabídla vládě OKD očištěnou od dluhu vůči držitelům dluhopisů. "Tato nabídka znamená, že držitelé dluhopisů odepíší dluh za více než 400 milionů eur," uvedl Pařík.

AHG dnes také vládu obvinila, že se vyhýbá jednáním o budoucnosti společnosti. "Ministři se odmítli zúčastnit všech schůzek, na které je od 12. dubna investoři (AHG) pozvali, a to bez ohledu na to, že obdrželi veškeré vyžádané informace," uvedl Pařík. Mládek to odmítá. Řekl, že jedna se schůzek bude v pondělí. Podle informací ČTK se jednání pravděpodobně nezúčastní zástupci AHG, ale pouze management OKD.

"Tlačí nás do nějakého rozhodnutí v horizontu dnů. Jasně jsme jim ale řekli, že vláda takto fungovat nebude," uvedl ministr. Jsou to majitelé zbankrotované firmy, a tak je třeba na to nahlížet, dodal.

AHG dnes zopakovala informace, které prezentovala minulý týden. Znovu uvedla, že součástí návrhu na reorganizaci OKD, který předložila v březnu vládě, je účast státu ve výši čtyř miliard Kč výměnou za akciový podíl. Skupina dále navrhla státu, že odepíše 420 milionů eur (11,3 miliardy korun) dluhu a dodá do firmy hotovost 35 milionů eur (956 milionů korun) až do doby stabilizace OKD.

Mládek již dříve uvedl, že vyžadovaná státní pomoc by byla větší. Z výpočtů, které byly udělány na základě nabídky AHG, podle něj vychází, že stát v budoucnu zaplatí za řešení situace v podniku 15 až 19 miliard korun bez záruky, že toto číslo je konečné.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

Související

Jan Mládek /ČSSD/, exministr průmyslu a obchodu

Fraška, otrávená ČSSD. Z krajů se valí kritika na vedení strany, ozvali se Hašek a Mládek

Regionální představitelé sociální demokracie, které dnes oslovila ČTK, jsou většinou spokojeni s výsledkem pondělního jednání předsednictva strany, které trvá na jmenování Michala Šmardy ministrem kultury a předsedu Jana Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z vlády. Rozhodnutí označili za předvídatelné a logické. Nicméně někteří považují za absurdní, že situace vznikla kvůli jednomu ministrovi, a doufají, že se její řešení nebude protahovat. Ne všichni jsou účasti ČSSD v menšinovém kabinetu s ANO nakloněni.

Více souvisejících

Jan Mládek AHG OKD

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy