Spoříte si na důchod? Peníze v účastnických fondech ztratily 0,9 procent

Praha – Podle analýzy výnosnosti penzijních fondů poradenské společnosti Swiss Life Select ztratily peníze v účastnických penzijních fondech v letošním 1. čtvrtletí průměrně 0,9 procenta. První čtvrtletí z pohledu výnosnosti penzijních fondů se podobně jako konec loňského roku potýká spíše s poklesem výnosů. Nepříznivý vliv mají obavy z čínské ekonomiky a zpomalení nejvýznamnějších ekonomik. Podíl na výsledcích mají podle analýzy také přetrvávající nízké úrokové sazby.

Loni se průměrné zhodnocení všech účastnických fondů v ČR udrželo nad hranicí inflace na 0,77 procenta. Výnosy penzijních fondů jsou stále velmi rozkolísané, píše se ve zveřejněné analýze.

Penzijní fondy teď prý z podstaty nemají šanci na kladný výnos. „Zásadním faktorem jsou současné výnosy státních dluhopisů a sazby bankovních depozit. Výnosy těchto aktiv jsou téměř rovny nule a nestačí ani na pokrytí správcovských nákladů fondu," řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Naopak se ztráty z penzijních fondů mohou v budoucnu blížit výši současného státního příspěvku. V nejbližších letech by se prý situace změnit neměla.

Dynamický účastnický fond PS ČSOB, který dosáhl za loňský rok nejvyššího zhodnocení (7,66 procenta), vykázal od začátku roku minus 4,4 procenta. Naopak růstový účastnický fond PS NN se pomalu dostává ze záporných čísel a připsal si za poslední tři měsíce 2,44 procenta. Po něm se nejlépe zatím daří dynamickému účastnickému fondu od České pojišťovny, který zhodnotil peníze účastníků o 1,6 procenta.

Není snadné předvídat, jak se bude dále vyvíjet zhodnocení účastnických fondů. „Vypjatá situace na finančních trzích plynně navázala na předchozí rok. Určitý pohyb na trzích během letošního roku mohou způsobit například výsledky prezidentských voleb ve Spojených Státech," tvrdí Anežka Kneeová, analytička Swiss Life Select.

Jedničkou ve zhodnocení peněz je mezi účastnickými fondy od svého založení Globální akciový účastnický fond penzijní společnosti Conseq s výnosem 34,6 procenta. Mezi prvními pěti se drží také dluhopisový fond od této společnosti. Okolo desetiprocentního zhodnocení se pohybují dynamické fondy penzijních společností ČSOB, Komerční banky a Allianz.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy