Obří Airbus A380 začal pravidelně létat z Prahy do Dubaje

Praha - Letiště Václava Havla v Praze se v neděli zařadilo mezi vzdušné přístavy, které pravidelně odbavují největší letoun na světě, Airbus A380. Na svou pravidelnou linku z Dubaje do Prahy ho začala nasazovat letecká společnost Emirates.

Letoun odstartoval z Dubaje v půl desáté dopoledne místního času. Nad území České republiky vstoupil nad Bílými Karpaty, proletěl severně od Brna, přes Vysočinu a střední Čechy, přeletěl přes východní část Prahy a v půl druhé odpoledne přistál na dráhu 12 letiště Václava Havla.

Pražské letiště kvůli největšímu letadlu na světě před časem upravilo stojánku. Přidalo třetí nástupní most, který cestujícím umožňuje nastoupit pohodlně přímo do horního patra airbusu. Zároveň s tím letiště upravilo i samotný prostor východu a rozšířilo počet bezpečnostních skenerů.

Letecká společnost Emirates létá do Prahy od roku 2010. Linku zahájila s Airbusem A330-200, který pojme 278 cestujících. Airbus A380, největší letoun na světě, ale pojme už 489 pasažérů. Doposud největším strojem, který na pražské letiště létal byl Boeing 777-300ER, který do Prahy posílaly právě Emirates a Korean Air.

Airbus se v neděli zdrží v Praze přibližně do 17:20. Zájemci jej ale budou moci na pražském letišti vídat každý den. Pravidelná linka Emirates z Dubaje přilétá vždy kolem půl druhé. Letoun se v Praze zdrží vždy přibližně do čtyř hodin odpoledne.

Související

Airbus A380

Zázračný obr Airbus A380 si aerolinky nikdy pořádně nezískal

Jen málo co se vyrovná prvnímu pohledu na letoun Airbus A380. Největší dopravní letadlo světa je tak obrovské, že rozpětí jeho křídel dosahuje délky fotbalového hřiště a pokud by v něm byla jen sedadla druhé třídy, pojalo by až 800 lidí. Cestovat v něm je obzvlášť pohodlné. Vzhledem k tomu, že v tomto letadle můžete strávit až 16 hodin a přeletět půl zeměkoule, jde o nepopiratelný bonus. Kabina nabízí dostatek místa a řadu vymožeností, což z letadla dělá favorita u cestujících i posádky. Mnohem méně si ho však zamilovaly aerolinky.
Ilustrační foto

Emirates plánují zrušit 30 procent pracovních míst, vyřadí z flotily Airbus A380

Společnost Emirates hodlá zrušit až 30.000 pracovních míst. To je asi 30 procent současného stavu, informovala dnes agentura Bloomberg. Jednoho z největších provozovatelů dálkových letů na světě k tomuto rozhodnutí vedou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Emirates, podobně jako další letecké společnosti, se potýkají s propadem poptávky a musejí výrazně snížit náklady.

Více souvisejících

Airbus A380 Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 41 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy