Naděje pro propuštěné z OKD? Mohla by je zaměstnat firma Hamé

Kunovice – Zaměstnanci zkrachovalé  černouhelné OKD možná z části zaměstná firma Hamé. Výrobce potravin práci nabídne ve spolupráci s  Hospodářskou komorou ČR. Kromě toho by firma mohla zaměstnat i pracovníky z Ukrajiny.

Podniku Hamé v Česku chybí desítky pracovníků, vedle kvalifikovaných profesí je pro firmu obtížné obsadit už i místa výrobních dělníků. Po jednání s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým to dnes uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Hamé nyní v Česku zaměstnává zhruba 1800 lidí.

„Jedná se o práci, případně ubytování," řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček. Hamé podle něj požádala Hospodářskou komoru o zprostředkování, protože komora má zastoupení v rámci celé republiky. Místo by mohli v tuzemských závodech Hamé získat třeba lidé z obslužných profesí OKD, potravinářská firma potřebuje elektrikáře a údržbáře.

Z OKD má ke konci června odejít dohodou zhruba 350 zaměstnanců a na přelomu září a října dalších téměř 900. Zadlužená těžební firma, kterou soud počátkem května poslal do úpadku, má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Zájem o pracovníky OKD projevila Škoda Auto i další firmy z automobilového průmyslu, vláda jednala o práci pro propuštěné ve stáním podniku Diamo při odstraňování následků hornické činnosti.

Pokud Hamé nenajde pracovníky v Česku, poohlédne se i za hranicemi Podle Kopáčka stojí také o pracovníky z Ukrajiny, kterým chce nyní česká vláda udělovat pracovní povolení častěji než dosud.

Ministerstvo zahraničí nyní přidává úředníky kanceláři v ukrajinském Lvově a předpokládá, že ještě letos by se počet vydaných víz mohl zvýšit trojnásobně. „Bohužel, větší vstřícnost vůči přijímání ukrajinských pracovníků je blokována ze strany odborů a ani vláda nevyvíjí v tomto ohledu dostatečný tlak, takže v tomto smyslu nevidíme velký pokrok," řekl ale dnes Dlouhý.

Související

Kečup firmy Hamé

Stále více českých firem ukončí fungování v Rusku. Přidaly se Hamé a Vitana

Skupina Orkla, která v České republice vlastní značky Hamé a Vitana, ukončí fungování své společnosti Hamé Foods ZAO v Rusku. V současné době v ní zaměstnává 367 lidí, její obrat za loňský rok činil 19 milionů eur (asi 478 milionů Kč). Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu už dříve ohlásily přerušení obchodních vztahů s Ruskem například Pivovary Staropramen, společnosti Alza nebo Heureka.
Dětská výživa, ilustrační fotografie

Rtuť v dětské výživě? Veterináři nařídili stažení závadného výrobku

Veterináři nařídili, aby se v Česku stáhlo 4500 balení dětské výživy Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem od Hamé, která prodávaly například Kaufland, Tesco, Albert nebo internetový obchod Mall.cz. Většina výrobků putovala ale do zahraničí, hlavně do Číny a na Ukrajinu. Bylo v něm nadlimitní množství rtuti, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Více souvisejících

Hamé (potravinářská firma) OKD hospodářská komora

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy