NWR se nelíbí podmínky úpadku OKD, podala odvolání k vrchnímu soudu

Olomouc - Společnost New World Resources (NWR) se odvolala kvůli předběžnému opatření ostravského krajského soudu kvůli podmínkám úpadku těžební společnosti OKD. Případem se tak bude zabývat  zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Vlastníkovi OKD, společnosti NWR, se nelíbí omezení výkonu jeho akcionářských práv, které podle předběžného opatření mají podléhat předchozímu souhlasu věřitelského výboru OKD. Majitelé NWR jsou totiž podle soudu zároveň největšími věřiteli těžební firmy.

Odvolání podala firma prostřednictvím právní kanceláře White & Case na začátku června. Právníci se v odvolání domáhají zrušení části předběžného opatření ohledně rozhodování valné hromady či jediného společníka OKD. Krajský soud totiž stanovil podmínku, že v těchto případech je nutný souhlas prozatímního věřitelského výboru nebo insolvenčního soudu.

Předběžným opatřením byla podle právních zástupců NWR omezena akcionářská práva této společnosti. „Žádný právní předpis aplikovatelný na situaci dlužníka (OKD) nestanoví, že k účinnosti rozhodnutí valné hromady či jediného akcionáře v její působnosti je zapotřebí souhlasu insolvenčního soudu či prozatímního věřitelského výboru," upozornili v odvolání.

Ostravský krajský soud předběžné opatření zdůvodnil tím, že hrozí střet zájmů. Firmy z mezinárodní skupiny Ad Hoc Group (AHG), která podle soudu „v konečném důsledku ovládá společnost NWR a tím nepřímo i OKD", jsou totiž zároveň hlavními věřiteli těžební společnosti. „Zájmy osob ovládajících dlužníka a dlužníka tak mohou být ve vzájemném konfliktu," stojí v usnesení ostravského soudu.

OKD se zaručilo za dluhopisy v hodnotě 300 milionů eur, které vydala NWR. "V důsledku uplatnění ručení vůči dlužníkovi (OKD) se v důsledku ručitelského regresu dlužník (OKD) může stát významným věřitelem společnosti NWR a osob ovládajících NWR," uvedl ostravský soud a upozornil na to, že OKD a jeho akcionář jsou vzájemně v postavení věřitele a dlužníka. „Takové vztahy jsou ze své podstaty vždy protichůdné a nutnost jejich průhledného řešení je umocněna úpadkovou situací dlužníka (OKD)," napsal soud.

Podle právníků NWR není pravda, že největším věřitelem OKD jsou zahraniční společnosti ze skupiny AHG. „Nikdo z členů uskupení AHG nepřihlásil v okamžiku rozhodování insolvenčního soudu o vydání předběžného opatření žádnou pohledávku. Nestalo se tak ani doposud," napsali v odvolání. Největším přihlášeným věřitelem je podle nich londýnská Citibank. Podle ostravského soudu ale Citibank figuruje jako zástupce držitelů dluhopisů.

Související

OKD, ilustrační fotografie.

Ostravský soud zamítl žalobu OKD na NWR a Bakalu o 24,5 miliardy korun

Krajský soud v Ostravě dnes zamítl společnou žalobu, v níž těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun. Kromě jiného za vyplacené dividendy, které považuje za neoprávněně vyplacené. Podle soudu výplaty dividend byly v souladu se zákonem. ČTK to řekla mluvčí soudu Veronika Ralevská.
soudy

Bakala neuspěl s ústavní stížností, miliardový spor může řešit česká justice

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Zdeňka Bakaly. Souvisela s žalobou o 24,5 miliardy korun, kterou u Krajského soudu v Ostravě podala v roce 2016 těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) na firmu New World Resources NV (NWR) a Bakalu samotného. Podnikatel uplatnil námitku, že české soudy nemají pravomoc o nárocích rozhodovat, protože má bydliště ve Švýcarsku.

Více souvisejících

NWR OKD

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy