Jednání o mzdách v Aholdu krachla, Sobotka je přesto optimistický

Praha - Intervence premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v kauza nízkých platů v řetězci Ahold se zatím míjí účinkem. Odboráři nizozemského řetězce se na dnešním jednání se zaměstnavateli na konkrétním řešení růstu mezd nedohodli.

"Obě strany projevily určitou míru pružnosti a dobrou vůli, aby bylo dosaženo dohody," uvedl však Sobotka. Zástupci zaměstnavatelů už v minulém týdnu uvedli, že by mzdy v příštím roce u provozních zaměstnanců mohly vzrůst v průměru o 8,5 procenta, pro rok 2018 o dalších sedm procent. Odboráři chtějí letos přidat jednorázově 1000 korun a v příštím roce požadují sedmiprocentní zvýšení mezd.

"Společnost Ahold signalizovala, že je ochotná se vrátit k určitému dorovnání zaměstnancům za rok 2016. Neřešili jsme detaily," dodal předseda vlády. Prohlásil, že je rád, že sociální dialog bude pokračovat.

Zaměstnancům Aholdu letos od 1. března vzrostly mzdy o tři procenta, což je u typického zaměstnance růst o 250 korun měsíčně. Současné platy tak dosahují poloviny průměrné mzdy v Česku a jsou podle odborů o málo vyšší, než je minimální mzda 9900 korun.

Psali jsme:
Nízké mzdy v Aholdu? Sobotka jednal s velvyslancem: Zisk jde do ciziny, na zaměstnance zůstane málo
 

Podle odborů je jádrem sporu rozdíl v přepočtech výše mezd provozních zaměstnanců pro letošní rok. Ahold tvrdí, že vzrostly o 11,7 procenta. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu mzdy vzrostly jednou, a to o tři procenta od 1. března, další navýšení představovalo jen dorovnání mezd u dlouholetých zaměstnanců, kteří za stejnou práci pobírali nižší mzdu než nově příchozí pracovníci.

Části zaměstnanců podle společnosti vzrostly mzdy i k začátku října. Mělo jít o loajální zaměstnance, kteří jsou ve společnosti více než pět let. Ahold, který supermarkety Albert provozuje, v Česku zaměstnává 17.000 lidí.

Související

Supermarket Albert

Ahold v potížích. Zisk klesá, majitele obchodů Albert poškodily stávky

Maloobchodní společnosti Ahold Delhaize, která v České republice vlastní supermarkety a hypermarkety Albert, klesl ve druhém čtvrtletí provozní zisk meziročně o 11 procent na 594 milionů eur (asi 15,3 miliardy Kč). Hospodaření nadnárodní firmy poškodily dubnové stávky v některých jejích obchodech ve Spojených státech.
Soudy, ilustrační fotografie

Soud potvrdil dvoumilionové pokuty pro Ahold a Kaufland

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800.000 korun pro Ahold, který provozuje prodejny Albert, a 1,08 milionu pro Kaufland. Řetězce tak prohrály spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která jim sečetla několik prohřešků.

Více souvisejících

ahold Bohuslav Sobotka mzdy / platy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy