Nová unijní pravidla zkomplikují expresní on-line platby kartou. Připravte se na komplikace, vzkazuje Visa

Praha - Karetní společnost Visa upozorňuje, že nová evropská pravidla pro e-commerce zkomplikují expresní on-line platby kartou. Firma na to upozorňuje ve své tiskové zprávě.

Cílem plánované unijní regulace je zvýšit bezpečnost elektronických plateb a omezit podvody. Návrh Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) však podle společnosti Visa může omezit přístup k e-shopům mimo EU a povede k delším frontám při placení mýta nebo parkování.

Každá transakce nad deset eur (270 Kč) bude podle návrhu vyžadovat při potvrzení platby další ověřovací kroky, například zadání hesla či kódu nebo použití čtečky karty. Finální podobu navrhovaných standardů takzvané Strong Customer Authentication (SCA) by měla EBA představit 12. ledna.

„Nové návrhy představují vážnou hrozbu narušení způsobu, jakým jsme dnes zvyklí nakupovat on-line. Plán EBA přinese řadu komplikací a nepříjemností, vyšší počet zamítnutých transakcí a delší a komplikovanější platební proces. Přínos pro spotřebitele přitom bude minimální, nebo žádný," tvrdí regionální manažer Visa pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš.

Společnost varuje, že zákazníci už nebudou moci platit jedním kliknutím ani u on-line obchodníků, kde nakupují pravidelně. Skončily by také rychlé automatické platby v rámci mobilních aplikací, kde mají spotřebitelé již uloženou svou kartu. Visa odhaduje, že by tak byla ovlivněná polovina evropského on-line obchodu.

Změna by také mohla omezit přístup k on-line nakupování mimo Evropu. Návrh přináší mezinárodním webovým stránkám povinnost dodržovat při prodeji zboží evropským zákazníkům nová evropská pravidla, jinak bude nákup automaticky zamítnut.

Lidé se prý také v případě přijetí návrhu budou muset připravit na delší fronty a problémy s použitím karty na placených parkovištích či u mýtných bran, kde v současnosti není vyžadováno zadávání PIN kódu. Jen ve Francii by to ovlivnilo více než 500 milionů cest ročně.

Související

Ztrátu platební karty je potřeba řešit rychle

Visa a Mastercard výrazně sníží poplatky, Brusel návrh přijal

Evropská komise (EK) přijala návrh vydavatelů platebních karet Visa a Mastercard, že podstatně sníží poplatky, které vybírají od maloobchodníků za platby kartami vydanými spotřebitelům mimo Evropskou unii. Snížení se má v průměru pohybovat kolem 40 procent. Uvádí se to v dnešním sdělení komise.

Více souvisejících

Visa Inc. EU (Evropská unie) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy