Automobilka Tatra zvažuje výstavbu továrny v Arménii

Kopřivnice - Automobilka Tatra zvažuje, že postaví novou továrnu v Arménii. Napsal to portál euro.cz, podle kterého arménská vláda hovoří o hotové věci a tisících zaměstnanců. Automobilka to ale označuje za myšlenku v počátečním stadiu.

Portál uvedl, že arménský ministr hospodářství Suren Karajan potvrdil webu banks.am, že zástupci vlády podepsali memorandum s firmami Tatra Тrucks a Zenon o vybudování továrny Tatra. Podle arménských médií chce Tatra s americkým partnerem Zenonem postavit továrnu ve městě Hrazdan v provincii Kotajk, kde má vzniknout až 2000 míst.

"Společnost Tatra Trucks zaregistrovala ze zahraničních médií a dotazů novinářů tvrzení, že se účastní spolu s holdingem Czechoslovak Group jednání v Arménii za účelem projektu výstavby místního podniku a podpory rozvoje tamní veřejné dopravy," sdělil dnes ČTK mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Ani Tatra, ani Czechoslovak Group podle něj v současnosti žádná přímá jednání v Arménii nevedou. Monitorují ale ve spolupráci s místními partnery obchodní příležitosti na východních trzích, a to včetně Kavkazu.

"Úvaha některých místních partnerů o vzniku montážní linky civilních vozidel Tatra v některé zemi Kavkazu je nám známa. Jedná se o myšlenku v počátečním stadiu, kterou zatím nemá smysl blíže komentovat," uvedl Čírtek.

Společnost Tatra Trucks, která kopřivnickou automobilku vlastní, patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Tatru získali v roce 2013 v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Loni Tatra vyrobila 1326 vozidel, což bylo meziročně o 56 procent více a poprvé od roku 2008 také více než 1000 vyrobených aut za rok. Letos má v plánu vyrobit 1700 automobilů. V roce 2015 automobilka dosáhla čistého zisku 390 milionů korun, o třetinu vyššího než v roce 2014, a tržeb 3,7 miliardy korun. Tatra Trucks má 1350 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie.

Související

Tatra

Expedice Tatra kolem světa 2 vyráží na cestu, fanoušci se přišli rozloučit

Fanoušci dnes u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14:00. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů.
Vladimír Dlouhý, předseda Asociace malých a středních podniků

Spolupráce Česka a Turecka v obranném průmyslu? Nabídky se hrnou z obou stran

Česká i turecká strana mají obě velký zájem o spolupráci v obranném průmyslu, míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Turecko disponuje obrovským rozpočtem a Česká republika solidními nabídkami, řekl dnes novinářům Dlouhý, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející na pracovní cestě v Turecku českého premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Více souvisejících

tatra arménie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy