Pozor na kuřecí maso z Brazílie, veterináři ve dvou výrobcích našli salmonelu

Praha - Státní veterinární správa (SVS) dnes na svém webu uvedla, že v rámci zpřísněných kontrol masa a masných produktů původem z Brazílie zjistila v Královéhradeckém kraji a v Kraji Vysočina celkem dvě zásilky solených kuřecích řízků z této jihoamerické země obsahující nebezpečné bakterie Salmonella. Obě zásilky jsou v současné době stahovány z oběhu a bude zahájeno správní řízení o pokutě. Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje.

Závadné maso bylo nalezeno v prodejně Makra v Hradci Králové-Březhradě a ve skladě společnosti Bidfood ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Tato zásilka měla mít až pět tun. "Ještě dnes bychom se měli dozvědět, do kterých stravoven bylo maso distribuováno. Ty o tom okamžitě uvědomíme, aby přijala taková opatření, aby nedošlo k ohrožení spotřebitelů," řekl ČTK Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

"MAKRO ČR stahuje z prodeje výrobek Kuřecí řízky mražené, solené 6x2kg původem z Brazílie s minimálním datem trvanlivosti 25. 4. 2018. Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, budou informováni a mohou ho vrátit do jakéhokoliv velkoobchodního střediska MAKRO, kde jim budou vráceny peníze," sdělila EuroZprávám.cz Romana Nýdrle, manažerka korporátní komunikace MAKRO ČR.

Identifikace výrobku 1:

Název: Kuřecí prsní řízky bez kosti a kůže, solené (kuchyňská sůl 1,2 % až 1,8 %)

Výrobce: AGRICOLA JANDELLE S.A., MATADOURO DE AVES E COELHOS

Minimální trvanlivost: 25. 4. 2018

Identifikace výrobku 2:

Název: Kuřecí řízky se solí, drůbeží masný polotovar hluboce zmrazený

Výrobce: COASUL Cooperativa Agroindustrial, Sao Joao, region Paraná, Brazílie

Brazilské maso začali veterináři více kontrolovat po vypuknutí aféry. Od té doby pozastavila Státní veterinární správa distribuci 800 tun masa, 270 tun ještě zadržuje.

Agrární komora ČR volá po zákazu dovozu masa z celého státu, případně ze všech jihoamerických chovů. "V tomto případě jde pro naše spotřebitele o vysoce rizikovou záležitost, která musí být okamžitě, ale zároveň koncepčně řešena, a to i nekompromisním zákazem všech dovozů tak, aby byl eliminován dopad na ohrožení zdraví spotřebitelů," řekl ČTK prezident komory Zdeněk Jandejsek.

Podle ministerstva to ale není možné, zákaz by musela zavést celá Evropská unie jako celek. Česko by to však uvítalo. "V pondělí na radě v Lucemburku jsme uvedli, že do doby došetření celé kauzy bychom uvítali úplný zákaz dovozu, protože danou kauzu považujeme za závažné systémové selhání," sdělila ČTK mluvčí resortu Markéta Ježková. Zatím tedy dozorové orgány přísněji kontrolují brazilské výrobky.

Podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Šíra slíbila Evropská komise provedení auditu. "Je potřeba na Brazilce přitlačit, protože to nejsou první problémy s brazilskými dovozy. Evropská komise tam v minulých letech našla celou řadu pochybení," sdělil náměstek.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso státní veterinární správa Makro Agrární komora Ekonomika potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy