Den daňové svobody už 29. května. Češi letos pracují na stát nejméně od roku 2000

Praha - Podle výpočtů Liberálního institutu připadá letos den daňové svobody na 29. května, loni to bylo 2. června. Češi tak budou na stát letos pracovat 149 dní, což je nejméně od roku 2000. Podle Deloitte, která používá jinou metodiku, budeme od daní osvobozeni 17. června, stejně jako loni.

"Je skvělé, že se po mnoha letech den daňové svobody podívá do května. Důvody však nelze hledat u vlády, ta na svoje výdaje bude chtít opět více peněz daňových poplatníků než vloni. Vládní výdaje rostou, ale naštěstí ještě rychleji roste produkce," uvedl ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Letošní den daňové svobody je v ČR o den později než průměr OECD. Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si letos připomněli den daňové svobody 20. dubna. Následuje Jižní Korea s 26. dubnem. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (28. července) a Francii (25. července).

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu.

Související

Kancelář

Na stát pracujeme stále víc. Den daňové svobody v ČR je letos nejpozději za 20 let

Den daňové svobody nastane letos podle odhadů Liberálního institutu ve všech zemích OECD později. V Česku připadá právě na dnešek, což je kvůli pandemii koronaviru sice nejpozději za 20 let, v mnoha dalších zemích však bude ještě později. Například Francouzi si letos daňovou svobodu užijí zřejmě až v září, Finové a Belgičané asi v polovině srpna. K premiantům bude opět zřejmě patřit Jižní Korea, uvedl institut.
Daně, ilustrační foto

Den daňové svobody? Letos budou Češi na stát pracovat déle než loni

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 28. května, loni to bylo 22. května. Češi tak budou na stát letos pracovat 148 dní. Za meziročním zhoršením je především zpomalení hospodářského růstu, informoval dnes v tiskové zprávě institut. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu.

Více souvisejících

Den daňové svobody Daně Dominik Stroukal (Ludwig von Mises Institut) Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy