Ceny másla v Česku stoupají. Řetězce obvinění z přirážek odmítají

Praha - Máslo oproti loňskému roku zdražilo již o 43 procent, jeho cena na nákupních pultech v Česku byla v červnu 187,50 korun za kilogram. Na vině jsou prý mimo jiné rostoucí světová poptávka, dovozní ceny a vysoké přirážky tuzemských řetězců. Ty se obvinění brání.

"Zvyšující se ceny másla mají několik aspektů: v 90. letech se rozšířil názor, že živočišné tuky jsou nezdravé a byly snaživě nahrazovány tuky rostlinnými. Uplynulo čtvrtstoletí, názory se opět změnily a najednou je živočišný tuk, v tomto případě mléčný tuk, opět v kurzu," sdělila mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Zároveň se podle ní svět vzpamatovává z finanční krize a zvyšuje se poptávka po kvalitních výrobcích s mléčným tukem v Číně, v Austrálii či na Novém Zélandu. "To vše znamená, že poptávka po mléčném tuku se enormně zvýšila, a ten prostě na trhu není. A co není dostupné, to je logicky drahé," dodala.

To potvrzuje i ministerstvo zemědělství. "Poptávka po mléčných výrobcích s vyšším obsahem tuku nahrazuje poptávku po výrobcích s nižším obsahem tuku. Výsledkem jsou rekordní ceny másla, které dosud nebyly v historii Evropské unie zaznamenány a velmi nízké ceny sušeného odtučněného mléka," řekla ČTK mluvčí úřadu Markéta Ježková. Na nárůst spotřebitelské ceny však mají podle ní vliv i další faktory, jako nárůst cen průmyslových výrobců, dovozní ceny nebo politika obchodních řetězců.

Večeřová upozornila i na rozdíl v ceně másla v Česku a na německém trhu. "Při přibližně stejné nákupní ceně hraje roli vyšší DPH u potravin v Česku," řekla. Navíc mají obchodní řetězce přirážku až 60 procent, dodala.

Také podle Agrární komory ČR jde hlavně o obchodní záležitost. "Cena másla rozhodně nesouvisí s výkupní cenou mléka u prvovýrobců, protože cena spotřebitelská se tak jako u jiných komodit a potravin z nich vyrobených pohybuje po poněkud jiné křivce. Jde tedy spíše o záležitost obchodu, jeho aktuální poptávky a nabídky a ochoty spotřebitelů cenu akceptovat," zdůvodnil zdražení mluvčí komory Jiří Felčárek.

Řetězce tvrzení o vysokých přirážkách odmítají. "Rostoucí ceny másla jsou způsobené celosvětově nižší produkcí, především na Novém Zélandě nebo v Německu a Nizozemsku. Smetany je obecně na trhu nedostatek a situaci nenahrávají ani letní měsíce, kdy je v mléku méně tuku. V současné době pracujeme s nákupní cenou smetany o 100 procent vyšší, než například ve stejném období v loňském roce," brání se například mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

"Při stanovování prodejních cen vždy reagujeme především na vývoj nákupních cen a na celkovou aktuální situaci na trhu. Tak je tomu i v případě cen másla. Naším cílem je však vždy zákazníkům nabídnout tu nejvyšší kvalitu za nejlepší cenu," sdělil serveru EuroZprávy.cz řetězec Lidl.

"Za cenou másla je dramatický nárůst ceny vstupní suroviny - smetany a její nedostatek. Přirážka obchodu s tím skutečně nemá nic společného," uvedl pro EuroZprávy.cz Václav Koukolíček ze společnosti Tesco.

Související

Česká pošta

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022.
Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Lidé v Moravskoslezském kraji od Nového roku zaplatí více za vodu i teplo. Jejich ceny se zvedají každoročně, tentokrát bude ale zdražení kvůli růstu nákladů ve všech firmách podstatně větší než obvykle. Města se snaží lidem pomoci tím, že nezvedají poplatky za odpad či cenu jízdného v hromadné dopravě, zjistila ČTK.

Více souvisejících

zdražování Obchody Potravinářská komora Ekonomika Agrární komora Ministerstvo zemědělství lidl Tesco potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy