Prazdroj zdraží pivo v lahvích a plechovkách, rostou ceny hliníku

Plzeň - Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdůvodňuje to růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos firma nechává beze změn.

Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Informace, které ČTK zjistila z okruhu obchodního řetězců, potvrdila mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková. Podle Prazdroje zdražil hliník, což se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Agentura Bloomberg na konci srpna uvedla, že, ceny průmyslových kovů včetně hliníku na londýnské burze rostly již sedmým týdnem za sebou. Je to nejdelší růst od roku 2006, kdy se ceny zvyšovaly devět týdnů za sebou. Investoři kupují hliník kvůli obavám, že opatření Číny, která mají snížit kapacitu a zpřísnit ekologické kontroly, omezí nabídku. Hliník byl nejdražší od února 2013 a zažil letos nejvyšší růst z šesti průmyslových kovů. Od začátku roku cena hliníku vzrostla o 24 procent.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. "Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v posledních měsících museli vyrovnat s významnými změnami kvůli řadě nových regulatorních opatření," uvedla Němečková.

Zdražení Prazdroje v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů. Nyní však o konkrétním zdražování nehovoří, ale ani ho do budoucna nevylučují.

Marketingový ředitel Heineken ČR dnes ČTK sdělil, že jako trojka na trhu Heineken pozorně sleduje cenovou strategii klíčových hráčů na trhu. "Jakým způsobem zareagujeme na ohlášené zvyšování cen ze strany Asahi, bude předmětem jednání našeho managementu. Jeho rozhodnutí nebudeme v této chvíli předjímat," uvedl.

"Pokud je mi známo, teď zdražení oznamovat nebudeme. Nevylučuji, že se to v následujících týdnech nebo měsících nestane, k úpravám dochází průběžně," řekl ČTK ředitel marketingu skupiny Pivovary Lobkowicz Group Jan Novák. Podle mluvčího Budějovického Budvaru Petra Samce má pivovar v majetku státu nezávislou cenovou politiku.

Obdobně reagovaly i Pivovary Staropramen, které u případné změny cen svých produktů chtějí nejdřív informovat obchodní partnery přímou cestou, a nikoli přes média.

Související

Pivo, ilustrační fotografie. Komentář

Jít na jedno se nám nejspíš prodraží. Kolik může výhledově stát pivo?

Milí Češi, tohle se vám ale opravdu nebude líbit. Při přerušení dodávek zemního plynu, se kterým už počítá v rychle se blížící topné sezóně snad celá Evropa, by tuzemské pivovary, alespoň tak to uvedla agentura ČTK, byly schopné vyrábět a prodávat (pivo) jen v omezeném množství. ČTK říká, že podle nejznámějšího domácího pivovaru, tedy Plzeňského Prazdroje, by přerušení dodávek plynu mělo zásadní vliv na celé pivovarnictví včetně dodavatelů. Když tohle člověk slyší, říká si, zda pak bude platit i pro vládu země, která za tohle může, lidové moudro o tom, že právě taková vláda, která zdraží pivo, padne.

Více souvisejících

pivovar Plzeňský Prazdroj Pivo zdražování Ekonomika Pivovar Heineken Staropramen Pivovary Lobkowicz

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy