Obchodníkům rostou tržby. Češi se nebojí utrácet, situace je lepší než v jiných zemích EU

Praha - Jak dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v září reálně meziměsíčně o 1,9 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 7,4 %. Bez očištění se tržby meziročně zvýšily o 6,2 %.

Nejvíc k růstu pomohl prodej zboží přes internet a zásilkové služby, kde tržby stouply téměř o pětinu.

Za září vzrostly proti loňsku tržby za potraviny o 2,7 procenta, za nepotravinářské zboží o 8,8 procenta a za pohonné hmoty o 5,2 procenta. Nejvyšší tempo růstu vykázaly prodejny oděvů a obuvi, kde tržby stouply skoro o čtvrtinu. Výrazného růstu dosáhly také prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, železářského zboží, nábytku a dalšího zboží pro domácnost, kterým se tržby zvýšily o 8,9 procenta.

Pokles naopak zaznamenaly specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kterým se tržby snížily o 2,2 procenta. Klesly i tržby specializovaných prodejen s potravinami, a to o rovná dvě procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září proti loňsku klesly o 1,7 procenta, zatímco v srpnu meziročně rostly o 1,2 procenta. Za celé 3. čtvrtletí se tržby snížily o 0,9 procenta.

Za celé 3. čtvrtletí 2017 se v maloobchodě kromě motorových vozidel tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 5,2 % (ve 3. čtvrtletí 2017 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o jeden pracovní den méně), informuje czso.cz. Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 7,1 %, pohonných hmot o 6,2 % a potravin o 2,3 %.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 0,2 %, bez očištění se snížily o 0,9 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly meziročně o 1,5 %, za opravy motorových vozidel naopak vzrostly o 1,6 %.

V mezinárodním kontextu je růst maloobchodních tržeb v ČR výrazně vyšší než ve většině zemí Evropské unie. "Důvodem je právě rychlý růst české ekonomiky s velmi nízkou nezaměstnaností a růstem mezd. A silný růst tržeb bude pokračovat i v závěru letošního roku. V souhrnu za celý letošní rok lze počítat s růstem maloobchodu přes pět procent," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"Celkově lze konstatovat, že trendy v české ekonomice včetně trhu práce dávají důvod pro optimismus i do dalších měsíců a čtvrtletí, co se růstu maloobchodních tržeb týče," dodal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Spotřeba domácností nadále zůstává klíčovým tahounem české ekonomiky. S blížícím se koncem roku lze navíc očekávat výplatu celoročních odměn a bonusů, které by letos díky prosperitě ekonomiky měly být rekordní. "Ty dále podpoří spotřebitelský optimismus Čechů, který je již nyní blízko svých historických maxim, a tedy také spotřebitelské výdaje jako takové," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podle ekonoma Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance Češi mají peníze, mzdy rostou a porostou ještě víc a nezaměstnanost je rekordně nízká.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody čsú Ekonomika zboží CZK

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy