Rozpočet včetně peněz z EU by mohl skončit v přebytku, odhaduje Pilný

Praha - Hostem dnešního pořadu Otázky Václava Moravce byl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Letošní státní rozpočet by podle něj mohl při započtení peněz z EU skončit v přebytku do deseti miliard Kč, bez financí z fondů EU pak s deficitem okolo deseti miliard korun.

"Můj odhad je, pokud to očistíme od těch evropských peněz, že bychom mohli skončit v mírném deficitu možná tak deset miliard. Se započítáním evropských peněz můžeme být i v mírném přebytku," uvedl Pilný v České televizi. Počátkem října odhadoval, že rozpočet za celý letošní rok bez zahrnutí peněz z EU by mohl skončit ve schodku zhruba 20 miliard korun.

Ke konci října přebytek státního rozpočtu stoupl na 26,5 miliardy korun ze zářijových 17,4 miliardy korun. Loni v říjnu skončilo hospodaření státu v přebytku 98,3 miliardy korun. Za meziročním zhoršením stojí především nižší příjmy z EU.

Příjem peněz z EU klesl ke konci října meziročně o 79,5 miliardy korun. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci října v přebytku 16,8 miliardy korun, zatímco loni ke konci října to bylo 13,5 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí.

Pilný upozornil na to, že na začátku listopadu nastalo plošné zvýšení platů, což se na letošním hospodaření státu rovněž projeví. Loni skončil rozpočet přebytkem 62 miliard Kč.

Elektronická evidence tržeb podle něj přinesla letos do konce září do státního rozpočtu na DPH 3,2 miliardy korun a za celý rok to má být okolo pěti miliard Kč. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy byl ale vyšší výběr daní způsobený spíše ekonomickým růstem a vyšší spotřebou.

Související

Ivan Pilný

Exministr Pilný odchází z ANO. Vadí mu absence demokratické diskuse

Bývalý poslanec ANO a ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) Ivan Pilný (76) opouští řady vládního hnutí. Informoval o tom v dopise předsedovi ANO premiéru Andreji Babišovi, který má ČTK k dispozici. Pilný jeho pravost na dotaz ČTK potvrdil. Jako důvod svého odchodu uvedl především dlouhodobou nespokojenost se stavem politiky a posouvání nepřekročitelných hranic. Ke stavu politiky se ve svém dopise kriticky vyjadřuje.

Více souvisejících

Ivan Pilný státní rozpočet Ekonomika Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

včera

včera

Izrael se plánu na invazi do Rafahu nevzdává. Navzdory mezinárodnímu apelu přitlačí Hamás ke zdi

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho země zvýší v následujících dnech vojenský tlak na palestinské hnutí Hamás. Chce tím podle svých slov dosáhnout propuštění rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy