Stávková pohotovost Vítkovic Heavy Machinery trvá, mzdy ale přišly

Ostrava - Stávková pohotovost ve Vítkovicích Heavy Machinery (VHM) vyhlášená v říjnu potrvá nejméně do konce roku. Je to navzdory skutečnosti, že zaměstnanci VHM dnes dostali výplaty v řádném termínu.

Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti na konci října bylo porušení kolektivní smlouvy, hlavně nedodržení říjnového výplatního termínu. Firma mzdy vyplatila ve dvou vlnách.

"Dostávám zprávy od zaměstnanců, že peníze už dorazily v pořádku na účty. Věřím, že přijdou opravdu všem," uvedl předseda Základní organizace OS KOVO Vítkovice Těžká technika Martin Sýkora. Dodal, že odbory určitě nebudou stávkovou pohotovost nyní odvolávat i s ohledem na blížící se Vánoce.

"Navíc nemáme garance, že je dostatek peněz na profinancování výroby," podtrhl. Dodal, že odbory odvolají stávkovou pohotovost v okamžiku, kdy budou výplaty přicházet v řádném termínu nějakou dobu a výroba poběží minimálně na 80 procent.

Společnost nyní řídí předseda představenstva Martin Žák, který se funkce ujal v říjnu. Rezignaci dosavadního generálního ředitele Martina Bednarze vzala společnost na vědomí v úterý. Jeho pozice znovu obsazena nebude. Žák se stal v úterý i předsedou představenstva zastřešující společnosti celé skupiny, Vítkovic a.s.

"Novému šéfovi představenstva se povedl první stabilizační krok - zajistit výplaty ve Vítkovicích Heavy Machinery v termínu. Představenstvo vnímá svoje priority stejně jako odbory. Tedy profinancovat výrobu a dosáhnout najetí její plné kapacity. V tom nevidíme mezi vedením a odbory rozpor. O ukončení stávkové pohotovosti bude vedení firmy s odboráři ještě jednat," řekla mluvčí firmy Eva Kijonková.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem špičkových ocelí a výrobků z nich, včetně produktů pro energetiku. Mají zhruba 1100 zaměstnanců, z toho asi 800 v dělnických profesích. Nyní již bývalý ředitel Bednarz se stal generálním ředitelem letos v únoru a po svém nástupu obměnil celý management.

Související

Krajský soud v Ostravě

Společnost Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu, majetek bude rozprodán

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. Dnes ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.
Průmysl

Vítkovice Heavy Machinery obnovily chod ocelárny a ruší omezení

Ostrava - Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka dnes obnovila chod ocelárny, zrušila omezení výroby a vrací se ke standardnímu pracovnímu rytmu. Kvůli nedostatku provozního kapitálu byla od poloviny ledna část zaměstnanců doma s 80 procenty náhrady mzdy. Obnovení výroby souvisí s pokračující reorganizací podniku, jehož řízení postupně přebírá nový majitel, společnost SPV VTK Jaroslava Strnada. ČTK to dnes řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Více souvisejících

Vítkovice Heavy Machinery stávka Ekonomika zaměstnání mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 37 minutami

před 53 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 12 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy