Pozor na polská jablka z Makra. Inspekce odhalila zakázaný pesticid

Praha - V rámci průběžných kontrol přítomnosti cizorodých látek v potravinách zjistila Potravinářská inspekce přítomnost zakázaného pesticidu propargit v šarži jablek červených Gloster, země původu: Polsko. Rozbor potvrdil kontaminaci propargitem v koncentraci 0,043 mg/kg.

Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. v Olomouci. Pesticid propargit je v Evropské unii kvůli nežádoucím vedlejším účinkům zakázaný, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Za poslední tři měsíce jde o třetí zjištěnou dodávku polských jablek, která obsahovala buď zakázané pesticidy nebo v nich bylo nadlimitní množství těchto látek. Jednou šlo o odrůdu Šampion, podruhé o odrůdu Prince. Aktuální zjištění u odrůdy Gloster hovoří o koncentraci propargitu 0,043 miligramu na kilogram jablek.

SZPI s prodejcem zahájí správní řízení o uložení sankce a také vkládá informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.

Makro oznámilo, že s dotyčným pěstitelem ukončilo spolupráci. Zákazníci mohou dotčená jablka vrátit a dostanou peníze zpět, jde o šarži jablek 47/02. "Prodáváme už pouze jablka od polských dodavatelů, kteří poskytli výsledky testů na pesticidy. I nadále budeme požadovat doklady o rozboru s uvedením odrůdy a čísla partie dodávky. Číslo protokolu bude nově uvedeno i na etiketě každého výrobku. Zároveň jsme zvýšili frekvenci interní kontroly pesticidů u daných komodit," uvedla vedoucí oddělení kvality Marta Nováková.

Související

Nákupy potravin, ilustrační fotografie.

Nekvalitních potravin podle inspekce od roku 2016 na trhu ubývá

Množství nebezpečných, falšovaných či nejakostních potravin, které odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), v posledních pěti letech klesá. Vyplývá to ze statistiky webu Potraviny na pranýři, který před deseti lety SZPI spustila. Nejvíce záchytů měli inspektoři v roce 2016.
Nemléčná rýžová kaše značky Hami

Nemléčná rýžová kaše značky Hami může obsahoval salmonelu

Nemléčná rýžová kaše značky Hami může obsahoval bakterii Salmonella enteritidis, která způsobuje průjmové onemocnění salmonelózu, varuje Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI). Bakterie našli v příslušné šarži slovenští kolegové, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šarže se dostala i na český trh.

Více souvisejících

SZPI Makro Obchody Polsko Ovoce potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy