V Dukovanech začala neplánovaná odstávka 4. bloku

Dukovany - V Dukovanech na Třebíčsku začala neplánovaná odstávka čtvrtého výrobního bloku jaderné elektrárny, potrvá deset dní. Technici během ní zkontrolují část potrubí na sekundární straně parogenerátoru. Elektřinu přestal blok dodávat do sítě po odpojení druhé turbíny dnes v 04:46.

Výroba Dukovan celkově klesla na polovinu, protože od 9. března v elektrárně probíhá plánovaná odstávka v bloku číslo dvě, která by měla skončit v první polovině května.

Výkon reaktoru energetici snižovali od čtvrtečních 22:15. První turbínu odpojili dnes v 02:40 a druhou v 04:46. "Teď budeme postupně vychlazovat blok, teprve pak budeme moci zahájit kontroly," uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Snižování teploty zařízení potrvá asi dva dny.

Firma ČEZ uvedla, že ke kontrole ve čtvrtém bloku přistoupila na základě prověrky v aktuálně odstaveném bloku číslo dvě, která byla nově provedena ultrazvukem. Ukázala na možnou degradaci, tedy materiálovou změnu, u jednoho potrubí na sekundární straně parogenerátoru při jeho dalším provozu. Proto chtějí energetici preventivně zkontrolovat stejné části technologie i ve zbývajících blocích Dukovan.

Elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky. S celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. 

Související

Větrný rukáv

Výstraha se vyplnila: Na Sněžce řádil orkán, po celém Česku padají stromy a větve

Výstraha meteorologů na silný vítr se na řadě míst republiky vyplnila. Nejvíce foukalo dnes ráno na Sněžce, v poryvech dosáhl vítr na nejvyšší české hoře až 130 kilometrů v hodině. V nížinách naměřili nejsilnější vítr v Dukovanech a v Náměšti nad Oslavou v Kraji Vysočina, a to shodně téměř 94 kilometrů za hodinu, řekli dnes pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více souvisejících

dukovany jaderné elektrárny Energetika ČEZ Ekonomika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy