J&T dostala 11,5 miliardy korun, které jí dlužila CEFC. Mynář svádí peripetie na právníky

Praha - Skupina J&T dostala od čínské CITIC Group 11,5 miliardy Kč, které jí dlužila čínská CEFC. ČTK to řekl zdroj z J&T. Skupina podle něj postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC. Dohodu se CITIC Group o prodeji pohledávek oznámila J&T dnes ráno.

Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom zároveň získá 9,9 procenta v J&T Finance Group. "V průběhu dne budou vyplaceny půjčky CEFC China u J&T a uvolněny veškeré zástavy. Z CEFC bude dnes odvolán 'krizový' management J&T," napsal ráno místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík na twitter.

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář ČTK řekl, že "částečné peripetie" na obou stranách zavinili právníci a je rád, že mnohatýdenní úsilí o převzetí pohledávek bylo dnes završeno. "To znamená, že s definitivní platností společnost CITIC Group převzala všechny aktivita společnosti CEFC Europe," uvedl. V dalším kroku se podle něj domlouvá hlubší spolupráce CITIC Group v České republice, tedy další plánované investice.

Zástupci J&T a CITIC se dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. Prvním krokem bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group a CEFC Europe.

J&T minulý týden převzala aktivity CEFC v Česku, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. CEFC označila změny v CEFC Europe za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v ČR. J&T ke změnám podle svého vyjádření přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Související

ČEZ, ilustrační foto

Akcionář Šnobr sepsul ČEZ: Z valné hromady udělali bramboračku

Vedení energetické společnosti ČEZ znepřehlednilo nezařazením části požadavků minoritních akcionářů program valné hromady firmy, která se uskuteční 30. listopadu. ČTK to dnes řekl Michal Šnobr, který sdružuje akcionáře, kteří svolání valné hromady iniciovali. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v reakci uvedl, že firma přijala všechny body, které právně mohla.
Jaroslav Tvrdík

Tvrdík se vrací! Je znovu ve vedení CEFC

Praha - Společnost CEFC Europe dnes jmenovala nové statutární orgány. Místopředsedou představenstva se stal opět Jaroslav Tvrdík, jeho členkou pak je i Marcela Hrdá. ČTK o tom informoval mluvčí firmy Pavel Bednář. Skončil krizový management, který předminulý týden dosadila skupina J&T, aby ochránila své pohledávky. Předsedkyní představenstva je jednatelka společnosti Rainbow Wisdom Žen Sia.

Více souvisejících

J&T CITIC Group CEFC Ekonomika Jaroslav Tvrdík Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy