Tržby obchodníků v ČR rostou, ovlivnil je posun velikonočních nákupů

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v dubnu reálně meziměsíčně o 0,6 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,0 %, bez očištění o 5,6 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Nejrychleji rostly tržby e shopům.

"Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v dubnu reálně o 0,6 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 2,2 %, za nepotravinářské zboží o 1,8 %, naopak za potraviny klesly o 1,4 %," uvedli statistici.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,0 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,4 %, za pohonné hmoty o 7,0 % a za potraviny o 0,2 %.

Bez očištění se tržby meziročně zvýšily o 5,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 12,9 %, za pohonné hmoty o 9,9 %, zatímco za potraviny klesly o 3,6 %. Meziroční vývoj neočištěných tržeb byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní (o 2 dny více než v dubnu 2017) a také velikonočními svátky. Loni se velikonoční nákupy realizovaly v průběhu dubna, zatímco letos se soustředily na konec března.

Nejrychleji rostly tržby za prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (o 20,3 %). Větší zájem spotřebitelů o nákupy se projevil také ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím. Tržby v prodejnách s oděvy a obuví vzrostly o 19,9 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 17,2 %, s výrobky pro domácnost o 14,0 %, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 10,1 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 6,3 %, informuje czso.cz. Pokles tržeb naopak zaznamenaly prodejny potravin, a to jak nespecializované (o 3,7 %), tak i specializované (o 1,1 %).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o 0,3 % a očištěné o kalendářní vlivy se snížily meziročně o 3,5 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročněo 3,0 %, v tom za opravy motorových vozidel o 5,2 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 2,3 %.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody Ekonomika čsú zboží

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy