Podílníci CS fondů musí státu vrátit odškodné dvě miliardy, přikázal soud

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 nařídil podílníkům vytunelovaných CS fondů, aby vrátili dvě miliardy korun, které jim před šesti lety po soudním rozsudku vyplatil stát jako odškodné. Verdikt zatím není pravomocný.

Podílníci by navíc měli hradit i úroky, které přesahují 650 milionů korun a každý den se zvyšují o půl milionu.

Soud před dvěma týdny rozhodl, že podílníci získali odškodné neoprávněné a mají je vrátit. "Z ústního odůvodnění vyplynulo, že to soud považuje za promlčené a proto nám tu sumu nařídil vrátit," řekl serveru ihned.cz Jiří Voršilka, právní zástupce investiční společnosti Akro, která podílníky zastupuje.

Akro se po obdržení písemného odůvodnění odvolá. O neoprávněné obohacení podle Akra jít nemůže, protože ministerstvo platilo dobrovolně ještě předtím, než uplynula lhůta k zaplacení. Před soudy navíc běží ještě další spor o odškodnění, a to vůči ministerstvu spravedlnosti.

V březnu 1997 z CS fondů zmizelo 1,23 miliardy korun, když nově zvolené vedení nakoupilo takřka bezcenné akcie Drůbeže Příšovice. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně Městský soud v Praze v roce 2012 potvrdily, že stát má na vykradení podíl a ministerstvo financí muselo zaplatit odškodné i s úroky ve výši 2,087 miliardy korun. Peníze leží na účtech investiční společnosti Akro, zhruba šestina bývalých podílníků si své podílové listy nechala vyplatit, píše web. Kromě 2,087 miliardy korun budou muset vrátit i úroky, které se počítají od září 2014 s úročením 8,05 procenta ročně.

Soudy v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyři nepodmíněné tresty. Jednatele společnosti Umana Josefa Matoulka a Vladislava Nadě poslal Vrchní soud v únoru 2007 do vězení na osm a pět let. Týž soud potrestal i makléře Umany Tomáše Roitha a šéfa představenstva investiční společnosti CS Fond Václava Vojtíška, kterým vyměřil shodně čtyři roky vězení. Trestní stíhání miliardáře Pavla Tykače v prosinci 2015 zastavilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. 

Související

Soud, ilustrační fotografie

Podílníci CS Fondů musí zaplatit stamilionové úroky, rozhodl soud

Společnost Akro neuspěla se žalobou na zrušení povinnosti zaplatit stamilionové úroky z přechodně získaného odškodnění pro klienty vytunelovaných CS Fondů, které zastupuje. O rozsudku pražského městského soudu informují dnešní Hospodářské noviny (HN), podle kterých tak podílníci zřejmě definitivně přijdou i o zbytek peněz z fondů.
Soud pro lidská práva Štrasburk

Odškodné za CS fondy chce společnost vymáhat ve Štrasburku

Investiční společnost Akro, která zastupuje někdejší podílníky vytunelovaných CS Fondů, podala stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Chce se domoci náhrady škod, které podle Akra vznikly nesprávným postupem českých orgánů v souvislosti s vytunelováním CS Fondů v roce 1997.

Více souvisejících

Kauza CS Fondy soudy odškodnění

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy