Komerční bance klesl v pololetí zisk, přilákala ale víc klientů

Praha/Paříž - Komerční banky (KB) v 1. pololetí meziročně klesl čistý zisk o 12,4 procenta na 6,9 miliardy korun. Provozní výnosy se bance v prvních šesti měsících roku snížily o 1,5 procenta na 15,4 miliardy Kč. KB měla na konci června 1,666 milionu klientů, meziročně o 0,7 procenta více. Société Générale, která vlastní v KB podíl 60,4 procenta, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o devět procent na 1,16 miliardy eur (téměř 30 miliard Kč)..

Úvěry klientům vzrostly o 4,2 procenta na 624,8 miliardy Kč. Z toho úvěry na bydlení byly vyšší o 5,9 procenta a spotřebitelské úvěry o 5,8 procenta. Podnikatelské úvěry rostly o 3,4 procenta. Čisté úrokové výnosy se proti stejnému období loňského roku zvýšily o 3,7 procenta na 10,8 miliardy korun.

"Výsledky první poloviny byly podpořeny lepšími úrokovými výnosy a výborným výsledkem v oblasti nákladů rizika. Zvládli jsme navýšit objem úvěrů podnikatelským klientům, přestože tržní dynamika v tomto segmentu spíše zklamala," uvedl generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Celkový objem vkladů ve Skupině KB se zvýšil o 4,6 procenta na 806,6 miliardy korun. Bankovní vklady občanů vzrostly o 9,7 procenta na 265,5 miliardy Kč.

Hlavním majitelem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Na pražské burze ve středu akcie KB oslabily o jedno procento na hranici 940 Kč.

Société Générale zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o devět procent na 1,16 miliardy eur. Hospodářský výsledek podniku byl zhruba v souladu s očekáváním analytiků. Příznivý vývoj zahraničních aktivit totiž kompenzoval mírný útlum na domácím na trhu, napsala agentura Reuters. Celkové příjmy společnosti vzrostly o 24 procent na 6,45 miliardy eur. V celém prvním pololetí čistý zisk Société Générale vzrostl o 11 procent na dvě miliardy eur (51 miliard Kč). 

Société Générale nyní v rámci své strategie prodává některé okrajové aktivity. Tento týden například oznámila prodej svých bank v Albánii a Bulharsku maďarské firmě OTP a prodej divize privátního bankovnictví v Belgii nizozemské bance ABN AMRO.

Související

Bydlení, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Češi a bydlení? Naléhavá otázka. Vyhlídky na příští rok nejsou vůbec špatné

Není žádným tajemstvím, že v poslední době se pro Čechy stává otázka bydlení stále naléhavější. A to hlavně kvůli tomu, že patříme mezi ekonomiky Evropské unie, kde se lidé na pořízení vlastního bydlení nejen „nadřou“ nejvíce, ale samotné byty, jak se v poslední době začalo hodně říkat, jsou stejně dostupné jako za „komančů“. Veřejně dostupná data o tom, co si Češi myslí o „bytové otázce“, z nedávného průzkumu vypracovaného Sociologickým ústavem Akademie věd ČR potvrzují, že většina Čechů si přeje bydlet ve vlastní nemovitosti a nájemné podle nich není alternativou. 
Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.

Více souvisejících

Komerční banka Ekonomika banky Société Générale

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 32 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy