Pokus o vytunelování Legiosu? Z firmy se ztratily desítky milionů

Z lounské firmy Heavy Machinery Services (dříve Legios) se v posledních měsících ztratily desítky milionů korun. Hospodářským novinám to řekla insolvenční správkyně firmy Petra Hýsková. Při říjnovém policejním zásahu ve firmě, kterého se správkyně účastnila, nalezla policie dokumenty, které podle ní mohou naznačovat pokus o vytunelování podniku. Vedení firmy svému jedinému zákazníkovi Legios Loco odpouštělo platby. HMS to vysvětluje nedopatřením během změn ve výrobě.

"Z té firmy se za posledních čtyři pět měsíců prokazatelně ztratilo 60 až 70 milionů korun. Někdo to musí vysvětlit," řekla deníku Hýsková. Firma Heavy Machinery Services nejdříve vyfakturovala 12,9 milionu korun společnosti Legios Loco, následně jí ale poskytla stoprocentní slevu. Stejně postupovala i v červenci a srpnu.

Všechny platby se týkaly fakturací za odvedené hodiny pracovníků firmy. "Zaměstnanci dlužníka pracovali pro Legios Loco v uvedených třech měsících zcela zdarma přesto, že z majetkové podstaty jsou hrazeny jejich mzdy a související odvody, avšak společnost Legios Loco za jejich práci nezaplatí nic," uvádí správkyně ve zprávě z 1. listopadu dohledatelné v insolvenčním rejstříku. Tím vznikla ztráta, která se ze srpnových 43 milionů korun zvýšila na říjnových 57 milionů korun.

Podle mediálního zástupce HMS Michala Donatha vznikla celá věc organizačním nedopatřením při změnách ve výrobě. "HMS vyfakturovala více hodin, protože část zaměstnanců chybně vykázala práci i vícekrát do několika zakázek najednou. Tyto hodiny následně společnost Legios Loco postupně čerpala jako předplacené. V žádném případě tedy nejde o nějaké odpouštění hodin nebo o vypořádání, které by bylo v rozporu s předběžným opatřením soudu," řekl HN Donath.

Insolvenční soud ani správkyně s tvrzením společnosti nesouhlasí a celou věc vyšetřují. Žádné rozhodnutí, zda šlo o omyl, či pokus o tunelování, podle HN nepadlo. Krajský soud v Českých Budějovicích letos v lednu společnosti HMS zakázal disponovat s pohledávkami Legios Loco.

Firma Legios Loco patří podle údajů v Obchodním rejstříku kyperské firmě Kirosium Limited. HMS patří britské firmě CDM Engineering. Vagonka je v insolvenčním řízení pět let.

Podle většiny výpovědí bývalých členů vedení HMS, které zazněly v minulém roce u českobudějovického soudu, mají obě firmy stejného majitele - Františka Savova, píšou HN. Savov je obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů a žije v Londýně.

Vagonka Legios se do problémů dostala na podzim 2013, kdy na ni podala návrh na insolvenční řízení Všeobecná úvěrová banka (VÚB) kvůli více než dvousetmilionové pohledávce. Společnost se za půl roku několikrát přejmenovala a na jaře roku 2014 soud vyhlásil její úpadek. Pohledávky do řízení v celkové výši 3,285 miliardy korun přihlásilo 322 věřitelů.

Související

Soud, ilustrační foto

Firma Legios Loco se rázně ohradila. Insolvenční správkyně je prý ve střetu zájmů

Insolvenční správkyně firmy Heavy Machinery Services (HMS) je ve střetu zájmů, uvedla dnes pro ČTK mediální konzultantka Legios Loco Radka Háčková. Upozornila na to, že správkyně přihlašuje pohledávky HMS do insolvenčního řízení vedeného u Městského soudu v Praze proti firmě Legios Loco a zároveň má zkoumat pohledávky, které Legios Loco přihlásila do insolvenčního řízení HMS.
Soudy, ilustrační fotografie

Začalo insolvenční řízení s Legios Loco. Správnykě HMS nás vyhnala, tvrdí firma

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Legios Loco, která donedávna vyráběla a opravovala vagony v lounském areálu zkrachovalé firmy Heavy Machinery Services (HMS). Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, žádá o povolení reorganizace. Návrh na insolvenci Legios Loco zdůvodňuje tím, že insolvenční správkyně HMS paralyzovala činnost Legiosu v lounském areálu, odkud firmu a její zaměstnance vykázala. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Více souvisejících

Heavy Machinery Services (Legios) Ústecký kraj insolvence tunelování

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy