Odveta za Huawei? Obavy vyjádřil Home Credit, Babiše varování překvapilo

Obavy o své podnikání v Číně v souvislosti se sporem o Huawei a ZTE vyjádřili na schůzce s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) zástupci společnosti Home Credit. Podrobnosti ke svému pátečnímu vyjádření, podle kterého zachytil možné problémy kvůli sporu pouze jeden ministr, dnes doplnil premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu televize Prima Partie. O tom, že odveta Číny může negativně zasáhnout aktivity investiční skupiny PPF včetně Home Creditu, hovořil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman. Mluvil přitom rovněž o Škodě Auto. Babiš doufá, že spor se podaří vyřešit tak, že nebudou poškozeny české firmy.

"Ohledně arbitráže vnímám, že Huawei tady má asi 2500 zaměstnanců, investovali zde peníze. My budeme chtít, aby nedošlo k opatřením, která by poškodila naše firmy," uvedl Babiš na pozdějším brífinku. Poznamenal, že bezpečnost je prioritou, je třeba nalézt i řešení ve vztahu k obchodu.

Babiš dnes zopakoval, že předvánoční varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před danými technologiemi vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. "Celé to varování bylo překvapení a my jsme byli postaveni do role, kdy neseme následky, musíme to respektovat," uvedl. Podle něj je možné, že Huawei podnikne právní kroky proti NÚKIB. Uvedl, že NÚKIB mohl se zástupci firmy mluvit, což neučinil a což se čínské straně nelíbí.

Premiér zmínil, že technologie Huawei používají od roku 2010 všichni čeští telekomunikační operátoři. Připomenul, že se v týdnu sešel se zástupci Vodafone Group. Varování podle Babiše znejistilo nakládání s používanými technologiemi, i když se týká hlavně chystaných sítí 5G. Huawei je předním dodavatelem síťových prvků pro 5G a proti konkurenci se vyznačuje agresivní cenovou politikou.

O situaci se chystá Babiš jednat se zástupci technologických firem na ekonomickém fóru v Davosu za necelé dva týdny. Uvedl také, že o bezpečnosti používání daných technologií bude Huawei přesvědčovat všechny státy EU na konferenci chystané v Bruselu.

Pokud by mělo dojít k tomu, že by se tyto firmy jako #Huawei, které jsou bezpečnostním rizikem pro stát, vyřadily z výběrových řízení, tak jsme jako @ODScz pro. #OVM

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 13. ledna 2019

O ekonomických vztazích s Čínou by měli na společné schůzce koncem ledna jednat Babiš, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a prezident Zeman, uvedla dnes v České televizi místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Půjde o pravidelnou koordinační schůzku ústavních činitelů, sdělil ČTK šéf české diplomacie Petříček. Babiš ČTK napsal, že schůzka je plánovaná k zahraniční politice. "Tak určitě o Huawei to nebude," uvedl.

NÚKIB varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Podle Babiše tak učinil jako jediný obdobný národní úřad. Ostatní varovaly obecně o rizicích čínských technologií bez konkrétního jmenování firem, uvedl dnes.

Zeman ve čtvrtek řekl, že ředitelé NÚKIB Dušan Navrátil a Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka poškodili zájmy českých firem v Číně.

"Zeman bojuje za Huawei proti bezpečnostním institucím českého státu v TV Barradov, médiu financovaném čínskou společností CEFC, jejíž předseda je dosud Zemanovým poradcem. CEFC byla v listopadu u amerického soudu usvědčena z rozsáhlé mezinárodní korupce." sinolog M. Hála pro ČTK

— František Lutonský (@FLutonsky) 11. ledna 2019

BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, v dokumentu týkajícím se roku 2013 psala o potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl firem Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Podle Babiše se na rozdíl od NÚKIB chová BIS trvale konzistentně.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Andrej Babiš Home Credit Česká republika ppf group Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 30 minutami

před 59 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy