Kontrakt za 200 milionů: Tatra dodá jordánské armádě 60 aut

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks získala v Jordánsku zakázku v hodnotě okolo 200 milionů korun. Jde o dodávku 60 vozů pro jordánskou armádu. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Tatra navíc podle důvěryhodného zdroje s jordánskou armádou jedná o rozšíření kontraktu až na dodávku 300 kusů podvozků s motorem," uvedl list. Hodnota zakázky by se v takovém případě blížila jedné miliardě korun.

"Můžu potvrdit, že kontrakty pro Jordánsko plněné v tomto roce by mohly být ještě výrazně vyšší, ale nechceme vytvářet žádná očekávání," uvedl mluvčí skupiny Czechoslovak Group, do níž Tatra patří, Andrej Čírtek.

V Jordánsku má podle HN Tatra velmi dobré jméno. Naposledy tam v letech 2015 a 2016 za stovky milionů korun vyvezla kolem 130 podvozků, na kterých pak místní společnost KADDB stavěla vlastní vojenská vozidla.

HN uvedly, že v loňském roce Tatra vyrobila 851 vozů, mezi něž počítá celá vozidla i podvozky. V roce 2017 to bylo 1481 vozidel. Automobilka v roce 2017 vytvořila čistý zisk 556 milionů korun, o 34,2 milionu korun vyšší než v roce 2016. Tržby z prodeje výrobků a služeb jí vzrostly meziročně o 400 milionů korun na 5,34 miliardy korun. Kromě standardizovaných modelových řad produkuje i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky jde na export.

Tatra Trucks má zhruba 1200 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada, který skupinu převzal od svého otce Jaroslava Strnada.

Související

Tatra

Expedice Tatra kolem světa 2 vyráží na cestu, fanoušci se přišli rozloučit

Fanoušci dnes u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14:00. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů.
Vladimír Dlouhý, předseda Asociace malých a středních podniků

Spolupráce Česka a Turecka v obranném průmyslu? Nabídky se hrnou z obou stran

Česká i turecká strana mají obě velký zájem o spolupráci v obranném průmyslu, míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Turecko disponuje obrovským rozpočtem a Česká republika solidními nabídkami, řekl dnes novinářům Dlouhý, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející na pracovní cestě v Turecku českého premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Více souvisejících

tatra jordánsko Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy