Bakalovi opustili statutární orgány vydavatelství Economia, prodej se nechystá

Vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala a jeho žena Michaela k dnešnímu dni opustili statutární orgány tohoto mediálního domu. Bakala nechce vydavatelství prodat a zůstává jeho klíčovou investicí, jejímž prostřednictvím chce podporovat a hájit nestrannou a nezávislou žurnalistiku, informovala ČTK v tiskové zprávě mluvčí společnosti BM Management Šárka Samková. BM Managament se věnuje správě privátních aktiv Bakalových v ČR. Bakala rezignoval na post člena dozorčí rady, Michaela Bakala na pozici člena představenstva.

"Vlastnictví médií chápeme jako veřejnou službu. Vždy jsme chtěli a dělali vše pro to, aby Economia a její tituly byly synonymem profesionální a svobodné žurnalistiky," uvedl podle mluvčí Bakala.

Místo v představenstvu po Bakalově manželce obsadí Monika Zahálková. Spolu s ní v něm bude dál pracovat Michal Brejch, předsedkyně představenstva Zuzana Řezníčková a místopředseda Pavel Burša. Dozorčí rada bude tříčlenná, jejím předsedou zůstává Luboš Řežábek a členy Zdeněk Fried a Jan Hanousek.

Odchod Bakalových z řídících orgánů společnosti není jedinou změnou v Ekonomii. Ke konci ledna z ní má odejít ředitel redakcí Vladimír Piskáček, kterého nahradí Zuzana Kleknerová. Loni v září skončil generální ředitel a předseda představenstva Economie Roman Latuske, místo něj představenstvo od té doby vede Řezníčková.

"V Economii nedochází k žádným zásadním personálním změnám, ale pochopitelně průběžně optimalizujeme velikost a složení jednotlivých redakcí a dalších podpůrných týmů. V rámci těchto procesů některé role přirozeně posilují a jiné se ruší nebo převádějí na jiná pracoviště. K tomu dochází s ohledem na vývoj a potřeby mediálního trhu. Odchod Zdeňka Bakaly z řídících orgánů společnosti nemá žádný vliv na tyto dílčí změny," řekl ČTK Jakub Kašpar z vydavatelství.

Economia vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Zároveň provozuje weby Aktuálně.cz, IHNED.cz, Atlas.cz nebo Volný.cz. Vydavatelství v roce 2017 vykázalo konsolidovaný zisk 1,8 milionu korun po předchozí ztrátě téměř 20 milionů. Tržby stouply o čtyři procenta na 878,6 milionu Kč. Bakala vlastní Economii od roku 2008 a nyní je jejím jediným akcionářem.

Čtenost Hospodářských novin se loni za druhé a třetí čtvrtletí meziročně zvýšila o 11.000 na 167.000 čtenářů. Prodaný náklad stoupl zhruba o 500 výtisků na průměrně 31.727 kusů.

Bakala, který v minulosti ovládal těžební firmu OKD, je v poslední době terčem kritiky. Výrazně proti němu vystupu je prezident Miloš Zeman, který ho ve svém inauguračním projevu loni v březnu označil za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. Později na adresu podnikatele mířily Zemanovy vulgarity v rozhovoru pro Český rozhlas, loni v říjnu od Zemana dostal státní vyznamenání podnikatel Pavol Krúpa, který Bakalu kritizuje.

Související

OKD, ilustrační fotografie.

Ostravský soud zamítl žalobu OKD na NWR a Bakalu o 24,5 miliardy korun

Krajský soud v Ostravě dnes zamítl společnou žalobu, v níž těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun. Kromě jiného za vyplacené dividendy, které považuje za neoprávněně vyplacené. Podle soudu výplaty dividend byly v souladu se zákonem. ČTK to řekla mluvčí soudu Veronika Ralevská.
soudy

Bakala neuspěl s ústavní stížností, miliardový spor může řešit česká justice

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Zdeňka Bakaly. Souvisela s žalobou o 24,5 miliardy korun, kterou u Krajského soudu v Ostravě podala v roce 2016 těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) na firmu New World Resources NV (NWR) a Bakalu samotného. Podnikatel uplatnil námitku, že české soudy nemají pravomoc o nárocích rozhodovat, protože má bydliště ve Švýcarsku.

Více souvisejících

Zdeněk Bakala Economia (vydavatelství) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů

Strany kandidující v červnových volbách do Evropského parlamentu už vědí, jakými čísly budou označeny hlasovací lístky. Čísla v úterý odhalilo ministerstvo vnitra. O přinejmenším jeden z 21 mandátů usilují rovné tři desítky uskupení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy