Část řetězců odebírá hovězí z Polska, maso je podle nich kvalitní

Část obchodních řetězců odebírá hovězí maso z Polska. Ubezpečují však, že není z problematických jatek nebo z Mazovské oblasti. Řetězce to dnes uvedly na dotaz ČTK. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v minulém týdnu vyzval, aby lidé dávali přednost českému masu.

Penny Market, Globus a Billa nebo Rohlík.cz uvedly, že mají hovězí maso pouze z českých chovů. Firma Ahold, která provozuje řetězec Albert, pak sdělila, že nyní žádné maso polského původu nedováží. Kaufland, Tesco, Lidl to netvrdí, podle nich je však maso kontrolované a je dbáno o jeho kvalitu. "Maso pro naše prodejny odebíráme z kapacitních důvodů od českých i zahraničních dodavatelů," uvedla za Lidl Zuzana Holá.

Podle ní řetězec odebírá od polských výrobců pouze tatarský biftek a některé uzeniny. "Ve všech případech se však jedná o velké dodavatele s vlastními jatky či prověřenými dodavateli surovin. Aktuální kauza se jich netýká," dodala.

Mluvčí Kauflandu Renata Maierl ČTK sdělila, že žádný z dodavatelů řetězce nepochází z problematické Mazovské oblasti. "Naše společnost odebírá maso pouze od prověřených dodavatelů," řekla.

Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček uvedl, že polská jatka, kde se zjistily problémy, nedodávají do řetězce Tesco žádné čerstvé produkty. "Provádíme kompletní kontrolu všech produktů prodávaných v našich obchodech, které obsahují maso z Polska a nenalezli jsme žádné hovězí, které by pocházelo z dotčených jatek," sdělil.

Například řezníci v Globusu si mladé býky bourají sami. "Maso prodávané na váhu je také dokonale evidováno a informace o původu jsou zákazníkům na všech řeznických pultech k dispozici. Suroviny pro uzenářské výrobky pochází také z českého masa, které si sami bouráme, proto i tady garantujeme zákazníkům stoprocentní kvalitu," uvedla mluvčí Rita Gabrielová.

Ministr Toman: Polsko přijme do konce března novou legislativu, naši veterinární inspektoři prověří situaci na místě. https://t.co/WMFlCSTI7I

— Zemědělství ČR (@MZeCr) 6. února 2019

Ahold se od kauzy distancoval. "Můžeme s plnou odpovědností garantovat, že tato kauza s námi nemá nic společného. U veškerého zboží, které v našich obchodech nabízíme, vyžadujeme ty nejvyšší standardy kvality. Od dotčených dodavatelů jsme nikdy žádné maso neodebírali. V současné době nedovážíme žádné hovězí maso polského původu," řekl za Ahold Jiří Mareček.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka se dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Související

Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.
Kuřecí maso z Polska

Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snědené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.

Více souvisejících

závadné maso z Polska Maso Obchody globus billa Penny Market Tesco Kaufland Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy