Platy ve vedení ČNB? Rusnok si loni vydělal 3,96 milionu čistého

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal 3,96 milionu korun čistého. V hrubém vyjádření činila jeho mzda 5,52 milionu korun. Nejméně peněz si loni v bankovní radě ČNB vydělali Tomáš Holub a Aleš Michl, kteří se členy rady stali loni v prosinci. Vyplývá to z Roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB za rok 2018, kterou dnes banka zveřejnila.

Druhou nejvyšší mzdu loni po Rusnokovi měl viceguvernér Vladimír Tomšík, a to 3,9 milionu korun čistého. Mzda viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla činila 3,26 milionu korun čistého. Hampla a Tomšíka, kteří ukončili pracovní poměr v ČNB ke konci roku 2018, nahradil v radě na počátku prosince právě Holub a Michl.

Holub s Michlem měli loni čistou mzdu kolem 170.000 korun. Další členové rady měli čistou roční mzdu od 2,61 do 2,75 milionu korun čistého.

Centrální banka podle zprávy zaměstnávala ke konci loňského roku 1444 lidí, což byl meziroční nárůst o 27 zaměstnanců. Osobní náklady na zaměstnance, včetně výdajů na vzdělávání nebo zaměstnanecké benefity, loni vzrostly meziročně o víc než 13 procent na téměř 1,7 miliardy korun.

Na základní mzdy, příplatky, odměny a náhrady vynaložila ČNB 1,15 miliardy korun. Navyšování peněz na mzdy pramenilo podle výroční zprávy z výsledků kolektivního vyjednávání i z vytvoření nových pracovních míst.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Vladimír Tomšík Mojmír Hampl Aleš Michl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy