CEFC končí? Všechny akcie nově vlastní CITIC Group, podíl má i u Soukupa

Čínský konglomerát CITIC Group dokončil ke konci března akvizici 100 procent ve společnosti CEFC Europe, která je největším čínským investorem v ČR. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy CITIC Europe Pavel Bednář. CEFC vlastní podíly v několika českých firmách. Skupina CEFC China, do které CEFC Europe patřila, v ČR vlastní podíly například ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa Media a část podílu v Pivovarech Lobkowicz.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Získala mimo jiné téměř stoprocentní podíl ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha, stoprocentní podíl ve stadionu v Edenu, stoprocentní podíl ve strojírenském a metalurgickém podniku Žďas Žďár nad Sázavou nebo podíly v cestovní kanceláři Canaria Travel a společnosti Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group.

V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (39 miliard Kč). CEFC do Česka přivedl někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Původně soukromá skupina CEFC loni kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming skončil ve vězení. Po překotném vývoji na jaře 2018 výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC Group, která je státní firmou. Celou transakci se podařilo uzavřít právě nyní a CITIC se tak stal akcionářem firmy.

"Nový akcionář přikládá rozvoji těchto aktiv velkou pozornost a připravil jejich dlouhodobý rozvoj. CITIC Group je jedna z největších čínských firem a chce využít jak vlastní aktiva, tak spolupráci s obchodními partnery v Číně a v dalších zemích světa k plnému využití potenciálu českých firem," uvedla CEFC Europe.

Vstup CITIC do CEFC Group Europe schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni v červnu. Skupina CITIC založila v ČR společnost CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční firma s cílem přilákat zahraniční kapitál a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí.

Na seznamu největších světových firem Global Fortune 500 za loňský rok firmě patřilo 149. místo. Tržby společnosti činily 61,3 miliardy dolarů, zisk 3,2 miliardy. Společnost zaměstnávala po celém světě necelých 260.000 lidí.

Související

Více souvisejících

CEFC CITIC Group Jaromír Soukup (TV Barrandov) Empresa Media CZK

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy