Babiš se rozčílil: Do Číny všichni chodí jak na klavír, český export je roztříštěný

Premiér Andrej Babiš dnes na setkání s českými podnikateli v Dubrovníku kritizoval roztříštěnost v podpoře exportu. "Je potřeba, aby podpora exportu byla pod jednou střechou," uvedl na okraj ekonomického fóra, které doprovází summit zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. Na mysli měl fungování agentur CzechTrade, CzechInvest nebo CzechTourism. Podle generálního ředitele CzechTrade Radomila Doležala je integrace agentur "stále v procesu", projekt je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu.

"Jde o to, aby zastupování bylo na jednom místě. Ať se spojí CzechTrade s CzechInvestem, ta doba se změnila. Teď tam zase vymysleli Tým Česko. Co to je?" řekl český premiér a kritizoval v této oblasti "věčný souboj mezi ministerstvem zahraničí, průmyslu a obchodu a ještě ministerstva pro místní rozvoj". Doplnil, že až na konci dubna nastoupí do funkce nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, rád by s ním téma agentur na podporu exportu a celé zahraniční sítě probral a našel nějaké řešení.

S Babišem souhlasí kandidát na ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček. "Změny budou zcela zásadní. Zaprvé se musí cítit komfortně zákazník, tedy v tomto případě podnikatel. Státní agentury musí být pod jednou střechou, tam kde se dá bezproblémově zaparkovat nebo dojet metrem, kde se příjemně jedná. Dále musí uspořit stát, protože bude-li vše pod jednou střechou, stačí jedno ekonomické i marketingové zázemí, dají se sdílet zasedací a školící místnosti a koncentrovat podpora na jednom místě v různých službách. Je to jeden z prvních úkolů, jemuž se budu důsledně věnovat," řekl ČTK.

CzechTrade a CzechInvest podle Doležala již nyní úzce spolupracují. "Například společně působí v regionech ČR, mají integrovanou zahraniční síť, společně realizují i mediální projekty a některé veřejné zakázky," uvedl ředitel. Podle něho je ale třeba vnímat obě tyto značky odlišně. "Cílem CzechTrade je poskytovat firmám i do budoucna takový efektivní servis, jaký od nás očekávají," uzavřel.

MPO loni v květnu oznámilo, že CzechInvest, CzechTrade, Česká exportní banka, Českomoravská záruční a rozvojová banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost a Technologická agentura ČR ve spolupráci s MPO budou firmám nabízet společnou komplexní podporu. Takzvaný Tým Česko měl zajistit komplexní podporu od financování a pojištění, přes výzkum, inovace a rozvoj až po investice a vývoz.

V Dubrovníku začalo zasedání zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. Účastní se Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Severní Makedonie, Slovensko, Slovinsko, Srbsko a nově Řecko pic.twitter.com/wAvBnFxFLx

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 12. dubna 2019

O měsíc později ministerstvo uvedlo, že zahájilo proces slučování agentur CzechTrade a CzechInvest. Celková úspora z integrace může podle MPO dosáhnout až 150 milionů korun ročně. Mezi státem financované subjekty ekonomické diplomacie patří deset agentur a organizací a 15 útvarů ministerstev. Jejich roční provozní náklady dosahují 2,2 miliardy korun.

Babišova slova o roztříštěnosti exportní politiky státu potvrdil i jeden z účastníků podnikatelské mise Georgi Bidenko z malé české rodinné společnosti Environment Commerce CZ. "Vzhledem k množství agentur nebylo jasné, na koho se obrátit," uvedl s tím, že si raději sám našel čínskou firmu a obchod dojednal s pomocí čínské ambasády.

Vše se mu podařilo do půl roku a dnes v Dubrovníku podepíše s čínskou stranou kontrakt na výstavbu dvou čistíren odpadních vod ve dvou čínských provinciích v celkové hodnotě 220 milionů juanů (téměř 743 milionů Kč). Projekt by měl být hotový do roka, řekl Bidenko ČTK.

Babiš se již ve čtvrtek na okraj summitu setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Po jednání uvedl, že čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Je podle něj třeba, aby se "bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu".

"Když jsem se díval na čísla obchodní výměny, tak to není žádná sláva," řekl Babiš, kterého v Chorvatsku doprovází přes 20 českých podnikatelů. Dodal, že Čína mezi rokem 2017 a 2018 zvýšila prodeje do České republiky o šest miliard dolarů, kdežto "naše vývozy stouply jenom o 160 milionů".

"Určitě bychom byli rádi, kdyby čínské firmy u nás participovaly na nějakém PPP projektu. Že by si například vzali dálnici Praha-Tábor," uvedl Babiš. Na PPP projektu se společně podílí soukromý i veřejný sektor. Doufá, že se obchodní vztahy mezi ČR a Čínou zdynamizují po návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Číně, která je plánovaná na konec dubna.

"To saldo mě rozčiluje. Rád pomůžu, ale musí to být konkrétní. Musíte konkrétně vědět, co byste tam prodali," zopakoval dnes před českými podnikateli předseda vlády. "Já nevím, jak to tam funguje v té Číně. Všichni tam chodí jak na klavír. To jsou masy delegací, znovu a znovu, a já se vždycky ptám: Co z toho vypadlo? Co jste tam prodali?" dodal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš CzechTrade CzechTourism czechinvest Ekonomika Summit 16+1 Čína Karel Havlíček

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy