Lesům ČR prudce klesl zisk, kůrovec sežral dřevo za miliardy

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) loni propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku. Důvodem byl výrazný pokles cen dřeva způsobený kůrovcovou kalamitou. Nízké ceny dřeva se odrazily v poklesu tržeb, ačkoli těžba dřeva vzrostla. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

Mezi lety 2010 až 2017 se roční zisky Lesů ČR pohybovaly v řádech miliard korun, předtím byly většinou ve stovkách milionů korun. V novodobé historii podniku, která začala v roce 1992, měly Lesy ČR nejnižší zisk ve výši 71 milionů korun v roce 1993.

"Vzhledem k nezbytné těžbě kůrovcového dříví a k loňskému zákazu úmyslné těžby smrku a borovice podnik těží a obchoduje převážně kůrovcové dříví s nižším zpeněžením," uvedla mluvčí k loňskému hospodaření. Dodala, že propad cen dřeva se pohyboval v desítkách procent. Kromě poklesu cen dříví byl podle Jouklové důvodem snížení zisku také výrazný nárůst cen prací v lese.

Tržby podniku loni klesly o 25 procenta na 7,6 miliardy korun z předloňských 10,16 miliardy korun. Těžba dřeva loni vzrostla o třetinu na 10,7 milionu metrů krychlových po 8,05 milionu metrů krychlových v roce 2018. V růstu se projevily velké kalamitní těžby, kdy se lesníci snaží dřevo napadené kůrovcem dostat z lesa co nejrychleji.

Přes loňský pokles zisku podnik na konci roku 2018 odvedl do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun, jak loni v říjnu schválila vláda. Od roku 2013, kdy tak podnik učinil poprvé, státu z Lesů ČR odešlo 31,87 miliardy korun.

Lesy ČR již dříve nevyloučily, že by kvůli poklesu výnosů mohly pro své financování využít i úvěr, což dosud nebylo. "Podnik má u bank vyjednánu možnost čerpání kontokorentních úvěrů až do souhrnné výše 1,5 miliardy korun. Dosud čerpání úvěru nevyužil," uvedla Jouklová.

Hlavním dílem se na loňském zvýšení těžby podílelo dříví napadené kůrovcem, jehož těžba loni vzrostla dvojnásobně na šest milionů metrů krychlových. Dalších 3,2 milionu metrů krychlových tvořila nahodilá těžba z větrných a jiných živelních kalamit. Letos podnik očekává další nárůst těžby dřeva k úrovni 12 milionů metrů krychlových.

Nejvíce lesy pod náporem sucha a hmyzích škůdců podle Lesů ČR chřadnou na severní Moravě, Vysočině, Znojemsku, Domažlicku či Vodňansku. Kůrovcové těžby rostou i letos. Za první tři měsíce letošního roku bylo v lesích Lesů ČR vytěženo 1,4 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, meziročně zhruba třikrát více.

"Ke zpracování kalamitního dříví využíváme v současné době všechny dělníky na našich lesních závodech, tedy asi 750 osob. Na kalamitních lesních správách, tedy například na severní Moravě a na Vysočině, zapojujeme aktuálně do ochrany lesa více než 350 vlastních zaměstnanců dělnických profesí," uvedla mluvčí. Hlavní část těžby však leží na firmách, které si podnik vybírá prostřednictvím tendrů.

Lesům ČR patří 1,198.000 hektarů lesů, což je 45 procent všech lesů v ČR.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr kůrovec Dřevo Ekonomika Hradec Králové

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy