Diamo čelí aféře. Ředitel Jež je podezřelý z podvodu, Havlíček se ho zastává

Podezření z podvodu ředitele Jiřího Ježe, který dočasně vede státní podnik Diamo, považuje ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) za spekulaci. Havlíček to dnes řekl na dotaz ČTK. Ježe jmenoval na konci května krátce po svém nástupu na ministerstvo, kdy s okamžitou platností odvolal předchozího ředitele Tomáše Rychtaříka. Jež ještě před ním Diamo vedl 14 let.

O podezření z podvodu a vyšetřování policie informoval ve středu Ekonomický deník. Do několika měsíců by MPO mělo na pozici ředitele Diama vypsat výběrové řízení.

Národní centrála proti organizovanému zločinu a žalobce Jan Krestýn z Vrchního státního zastupitelství v Praze podle deníku Ježe podezírají z podvodu kvůli podhodnocenému prodeji pozemků na Cínovci, kde se nachází lithium. Státní podnik Diamo se zaměřuje na řešení následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví.

Že by se pozemky prodaly pod cenou, považuje Havlíček rovněž za spekulaci. Jež podle něj podezřelý z podvodu není a deník si "řadu informací neověřil". Ministr také zopakoval Ježovo vyjádření pro deník, že byl pouze přizván k podání vysvětlení a nikdo obviněn nebyl.

"Pan Jež je člověk, který je schopen zajistit v Diamu "přechodový management" a nemá tam šanci dostat cokoliv do nějakého zpronevěření," řekl ČTK Havlíček. Má prý pocit, že si chce spíše někdo s Ježem srovnat účty. Na dotaz, zda Ježe považuje stále za správnou volbu, odpověděl, že že je to lepší řešení, než kdyby ve funkci zůstal Rychtařík.

V situaci, kdy z hodiny na hodinu na konci května odvolal Rychtaříka, musel Havlíček podle svých slov najít někoho, kdo situaci v podniku rozumí. Bylo to kvůli podpisu smlouvy o dílo týkající se ekologické zátěže - Sanace kontaminovaného území Trojice za více než 856 milionů korun. Rychtařík o tom Havlíčka neinformoval. "Netvrdíme, že je Jež vybranou osobností, která tam zůstane. Bude tam několik měsíců jen kvůli tomu, aby to odsloužil," dodal ministr.

Jež stál v čele Diama od roku 2000 a z funkce ho na jaře 2014 odvolal tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle informací Ekonomického deníku ale Jež možná ve spojitosti s dalšími osobami uzavřel 25. března 2008 nevýhodnou kupní smlouvu k parcelám nacházejícím se v katastrálním území Cínovce. Pozemky koupila od Diama společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Podle žalobce byla státu způsobena škoda přes 130 milionů korun.

V Diamu kvůli tomu zasahovali kriminalisté loni v prosinci. Web Euro.cz už tehdy upozornil na to, že se vyšetřování týkalo veřejné soutěže na výkup pozemků v oblasti Cínovce určených pro budoucí těžbu lithia.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Diamo Jiří Jež

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy