Havlíček chce "secvaknout" vládní agentury. Nebude to jednoduché

Nynější prioritou z hlediska sloučení vládních agentur CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism je dát je pod jednu střechu. Řekl to dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po zahájení Konference ekonomických diplomatů v pražském Černínském paláci. Havlíček ale chce zachovat jednotlivé značky, neboť jsou známé i v zahraničí. Sloučením se podle Havlíčka dá ušetřit 20 až 30 procent fixních nákladů agentur.

"Nejdřív to chceme s ohledem na lokalizaci dát pod jednu střechu. To je to nejdůležitější, protože v tu chvíli šetříme náklady. Můžeme ušetřit nejen za nájemné, které dnes buď musíme platit, nebo naopak bychom mohli mít v rámci všech budov v centru Prahy. Současně pochopitelně tímto sledujeme, že secvakneme fixní náklady a ušetříme na lidech, protože budeme mít jednotné zasedačky, jedno účetnictví, jeden marketing, jeden inovační útvar, jeden personální útvar a tak dále," řekl.

Státní agentury dáme pod jednu střechu. Ušetříme fixní náklady za správu a zákazníci budou mít pohodlnější přístup ke všem službám. https://t.co/TUCNOl3KoE

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) 24. června 2019

Sloučením lze podle něj ušetřit 20 až 30 procent fixních nákladů. "Nemluvě o tom, že se jedná přibližně o 300 lidí, pokud nebereme Czech centra, a na těch 300 lidech se dá ušetřit řádově 50 až 60 pracovních míst," doplnil. Neubudou podle něj lidi v terénu, kteří "slouží" firmám a fyzickým osobám bezprostředně. "Ubude těch, kteří jsou v tom zázemí, protože je zbytečné, abychom tady měli tři nebo dokonce čtyři účetní útvary, čtyři personální útvary atd. To vše by bylo v rámci ať už sdílených služeb, nebo v rámci jednoho útvaru," řekl Havlíček.

Nyní sídlí CzechTourism na Vinohradech, CzechTrade nedaleko Karlova náměstí a CzechInvest ve Štěpánské ulici. Náměstkyně ministra průmyslu Silvana Jirotková, jež je pověřena řízením CzechInvestu, dříve ČTK řekla, že chce nové sídlo hledat v širším centru Prahy, nebo i na jeho periferii.

Právní řešení sloučení agentur podle Havlíčka není jednoduché. Stihnout by jej chtěl na začátku příštího roku. Snahou je sloučení zvládnout bez změny kompetenčního zákona. "Pokud to bude nezbytně nutné, tak i na to jsme připraveni, ale snažíme se to udělat tou variantou jednodušší," poznamenal ministr.

Cílem je jednotlivé značky zachovat, neboť jsou podle Havlíčka zajeté a známé i v zahraničí. "V každém případě ty produkty exportního, investičního charakteru, charakteru pro podporu turismu a cestovního ruchu, případně kultury, stále budou pod jednotlivými agenturami. Jenom je chceme možná trochu více provázat a případným zákazníkům je nabídnout v uceleném balíčku," konstatoval.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se se sloučením agentur počítá už nějakou dobu. "Projekt máme už dlouho. V podstatě s nástupem bývalé menšinové vlády de facto z prosince 2017, abychom sjednotili a zefektivnili toto zastoupení. Jsou tam velké úspory. Komunikace mezi ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu nebyla vždycky úplně synergická. Teď máme nového místopředsedu vlády (Havlíčka), tak předpokládám, že nějakým způsobem i ze své pozice donutí, aby naše zahraniční síť byla jednotná a my jsme všichni kopali za Českou republiku a realizovali projekt Česká republika - Země pro budoucnost," řekl novinářům s odkazem na novou Inovační strategii ČR.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček czechinvest CzechTrade CzechTourism Ekonomika Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 39 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy