Cedule z nekvalitních silnic "Zde stavěla Skanska" musí pryč

Praha - Městský soud v Praze předběžným opatřením zakázal ŘSD používat cedule "Zde stavěla Skanska", které byly z pokynu ministerstva dopravy rozmístěné na některých, údajně špatně opravených úsecích silnic a dálnic. Skanska teď bude požadovat odškodnění 50 milionů, společnost o tom informovala v pondělí.

Ředitelství silnic a dálnic rozmístilo cedule na pokyn ministerstva dopravy na úsecích, kde se po opravách objevily závady.

"Výpady pana ministra Bárty a jeho prodloužené ruky ŘSD jsme trpělivě snášeli skoro měsíc. Den za dnem jsme usilovali o korektní komunikaci, nabízeli otevřenou výměnu informací, přinášeli jsme fakta. Ta však zajímala víc novináře než našeho klienta, se kterým jsme až dosud řešili veškeré sporné záležitosti i případné komplikace na stavbách naprosto v klidu a v rámci smluvních podmínek," uvedl generální ředitel Skanska Dan Ťok. Podle jeho slov ŘSD lže o kvalitě práce společnosti, o reklamacích i posudcích expertů. "Dospěli jsme k závěru, že ji musíme chránit i s pomocí právních kroků," dodal Ťok.

Skanska uvedla, že v pondělí navíc podává na ministerstvo dopravy a ŘSD žalobu na ochranu dobré pověsti. Společnost se domáhá zdržení se neoprávněných zásahů do dobré pověsti, omluvy a zadostiučinění za vzniklou nemajetkovou újmu na dobré pověsti ve výši 50 milionů. "Jsme přesvědčeni, že postup ministerstva a ŘSD, který vyústil v rozmístění cedulí, nepochybně zasáhl do dobré pověsti společnosti, požadavek na zdržení se neoprávněných zásahů, omluvu a finanční kompenzaci je tak zcela na místě. Ostatně soud rovněž shledal, že jednání ministerstva, resp. ŘSD v daném případě skutečně nebylo v pořádku, když nařídil cedule odstranit," popsal situaci David Skopal z advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & spol., která Skansku zastupuje.

"My jsme žádné výsledky od soudu ještě neobdrželi. Informace jsme tak získali zatím pouze prostřednictvím médií," uvedli Mediafaxu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková i mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Oba dodali, že pokud soud rozhodne ve prospěch Skansky, budou rozhodnutí obě instituce dodržovat.

"V tuto chvíli ještě Skanska nemá právo požadovat jakékoliv odškodnění. Věc je ve stavu předběžného opatření, soud neproběhl," reagoval Ptačinský na požadavek společnosti o odškodnění ve výši 50 milionů korun. ŘSD ani ministerstvo prý nemá přesné informace, co přesně firmě na cedulích vadí. "Nevíme, na co si Skanska stěžuje," řekl Mediafaxu.

Spor má prý podle ministerstva i svá pozitiva. "Na základě tlaku se Skanska rozhodla obnovit jednání s ŘSD i ministerstvem a odstranit problémová svodidla," konstatoval Ptačinský.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Skanska

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy