Kalousek prohrál: Vláda rozdá třetinu povolenek zdarma a zvýší daně!

Praha - Energetické firmy operující na českém území získají až třetinu všech emisních povolenek do roku 2020 zdarma. Zatímco společnosti na tom vydělají a ušetří desítky miliard, rozhodnutí dopadne na podnikatele i domácnosti, jimž se zvýší uhlíková daň. Informují o tom Lidové noviny.

O rozdání povolenek zdarma rozhodli ministři životního prostředí, financí, průmyslu a obchodu. Zatím to odmítli komentovat, ale dohodu Lidovým novinám potvrdil dobře obeznámený zdroj."Dohodlo se, že využijeme naplno výjimku rozdat část emisních povolenek zdarma, kterou jsme od EU získali na období 2013–2020. Současně naplno nevyužijeme výjimku z placení uhlíkové daně. Od 1. ledna 2013 se zvýší uhlíková daň na uhlí," řekl deníku pod podmínkou anonymity.Kdyby energetické společnosti povolenky zdarma nedostaly, musely by na ně podle LN vynaložit alespoň 47,5 miliardy. Takto například ČEZ ušetří až 26,6 miliardy. Výhodné to bude i pro těžební společnost Sokolovská uhelná či ocelárny ArcelorMittal Ostrava.Proti návrhu se původně stavěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který chtěl emisní povolenky prodat a naplnit díky tomu státní pokladnu. To se mu sice prosadit nepodařilo, ale peníze státu poplynou ze zvýšené uhlíkové daně. Ročně by Kalouskovi mohla podle zdroje Lidových novin vynést asi 5 až 7 miliard.Zato lidi, kteří topí uhlím, tím stát příliš nepotěší. Daň se jim zvedne. A více zaplatí nejen domácnosti, ale také podnikatelé. O kolik daň stoupne, ještě není jisté - vláda o tom rozhodne do konce letošního roku.

Související

Praha

K paušální dani se dosud přihlásilo 37.493 živnostníků, termín končí dnes

K nově zavedené paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37.493 živnostníků. Nejvíce zájemců hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 6946, následuje Středočeský kraj s 5252 zájemci a Jihomoravský kraj s 4114 zájemci. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do dneška. Další možnost budou mít drobní podnikatelé až příští rok.
Daně, ilustrační fotografie

USA vyšetřují plány Česka a dalších zemí na zavedení digitální daně

Spojené státy prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Více souvisejících

daň emisní povolenky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy