Zemědělství čeká velké šetření, Bendl chce ušetřit 400 milionů korun

Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) plánuje na rok 2012 krácení finančních prostředků na svoji činnost. Aby mělo více peněz na dotace, chce proti letošnímu roku snížit běžné a kapitálové výdaje na provoz o 400 milionů korun, tedy o 10,5 procenta, řekl v pondělí ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

"Oproti roku 2010 to znamená pokles o 1,1 miliardy korun," zdůraznil Bendl s tím, že jde o významnou úsporu, skoro o čtvrtinu. "Nebylo to jednoduché, nicméně jsem přesvědčený, že ministerstvo zemědělství svoje úkoly plní a bude plnit v dobré kvalitě i do budoucna," dodal. Neočekává velké propouštění.V rozpočtu není například dořešená podpora pomocí národních doplňkových plateb, na které letos ministerstvo získalo 1,3 miliardy korun.Ministr také představil svoje plány na další období. Nejdůležitější je podle něj udržení vyjednávací pozice v rámci Evropské unie ohledně společné zemědělské politiky pro léta 2014 až 2020. Česká republika je totiž spolu s Německem, Dánskem nebo Finskem v blokační minoritě projednávaných návrhů.Česká republika se bude snažit, aby tzv. greening, neboli ozeleňování, bylo pro zemědělce pouze dobrovolné. V evropském návrhu je pro čerpání dotací povinnost udržovat sedm procent polí ladem.Pod zemědělství spadá také protipovodňová ochrana."Připravuje se 68 staveb," upozornil na plány ministr. Stavby by měly stát 3,6 miliardy korun, do roku 2013 pak ještě o 1,6 miliardy více."Chceme podpořit farmářské trhy a zviditelňovat prodej ze dvora," prohlásil ministr, který se chce zasadit ale také o větší kontroly kvality potravin, a to už na vánočních trzích. "Zákazník by měl mít jistotu, že se státní správa o tuto oblast postará," doufá.Ministr zkritizoval přípravu sloučení Pozemkového fondu s pozemkovými úřady. To by mělo proběhnout na konci příštího roku.

Související

Petr Bendl (ODS) Rozhovor

Na migrantech moje kampaň rozhodně nestála. Z Pirátů vyrostla silná levicová strana, přiznává Bendl

ROZHOVOR – Upoutal na sebe pozornost, která mu možná uškodila. Poslanec ODS Petr Bendl, který neúspěšně kandidoval ve druhém kole do Senátu ve volebním obvodu Kladno, se před finální fází vymezil proti přistěhovalcům. Jeho vítězná protikandidátka Adéla Šípová, za níž stáli Piráti a hnutí STAN, totiž v minulosti podporovala přijetí kvót pro rozdělování ilegálních migrantů přicházejících do Evropy. „Nešlo o žádnou moji iniciativu anebo klíčové téma. Lidé chtěli znát můj názor na postoj mé soupeřky, tak jsem ho jen vyjádřil,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Petr Bendl.

Více souvisejících

Petr Bendl zemědělci úspory

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 18 minutami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. Pátrání se soustředí na oblast brněnské přehrady.

před 33 minutami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Navalnyj by oslavil 48. narozeniny. Příznivci se schází u jeho hrobu

Přívrženci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného dnes přicházejí k jeho hrobu na Borisovském hřbitově v Moskvě, aby uctili jeho památku. Ruskem pronásledovaný opoziční lídr by dnes oslavil 48. narozeniny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy