Burza RM-Systém v týdnu rostla o 4,13 procenta

Praha - Česká burza RM-Systém v týdnu posílila o 4,13 procenta, index RM uzavřel na 1807,95 bodu. O dění na burze informoval Jan Kostrhoun z RM-Systému.

Rostoucí zájem investorů působil pozitivně na ukazatel objemů obchodů, které překonaly hodnoty posledních dvou týdnů. Nadále však zůstávají v porovnání s výsledkem loňského roku lehce podprůměrné. Celkový zobchodovaný objem dosáhl hodnoty 160,81 milionu Kč, průměrně se za den zobchodovalo 32,16 milionu Kč.

Zisky si v uplynulém týdnu připsala většina titulů obchodovaných v segmentu EasyClick, lví podíl na růstu indexu měla Erste Group Bank, která posilovala o 13,49 procenta. Po výrazných poklesech, ke kterým u tohoto titulu došlo v loňském roce, si tak mohli investoři vychutnat radostnější pohled. V tomto týdnu skupině pomohla úspěšná aukce španělských a francouzských dluhopisů, výsledky amerických bank a prohlášení německé Commerzbank o tom, že nebude potřeba využít státní pomoci. Bankovní sektor se tak pomalu odráží ode dna a těžila z toho nejen Erste Group Bank, ale také Komerční banka, která posílila o 7,49 procenta.

V segmentu EasyClick rostlo celkem 19 titulů. Mezi pěticí klesajících titulů jsou například akcie České Spořitelny. Ty skončily se ztrátou ve výši 2,28 procenta na samém chvostu tabulky.

V týdnu reportovali své výsledky za poslední kvartál technologičtí giganti. Intel Corporation v minulých čtvrtletích těžil zejména z rostoucí poptávky v Číně, kde si řada uživatelů kupovala svůj první počítač. Díky ní se firmě dařilo překonávat rekordy na úrovni tržeb a zisků jako na běžícím pásu. Společnost tak v lednu uzavřela historicky velmi úspěšný rok, ve kterém dosáhla na úrovni zisků i tržeb rekordních hodnot.

Na historických maximech jsou také ceny, za které jsou její akcie obchodovány na burze RM-Systém, ve své čtyřleté historii obchodování na tomto trhu. Naposledy se s nimi obchodovalo za cenu 510 Kč. „Přes opatrné výhledy na první čtvrtletí roku 2012, které by mělo být nadále ovlivňováno událostmi v Thajsku, zůstávají vyhlídky na celý rok 2012 optimistické,“ komentoval Kostrhoun.

Zatímco Intel ohlašoval výsledky za poslední kvartál roku 2011, společnost Microsoft Corporation se dostala teprve do poloviny svého hospodářského roku. Stejně jako Intel a další společnosti operující v oblasti osobních počítačů, vydal také Microsoft varování o negativním vlivu thajských záplav na své výsledky, ty však byly naprosto v souladu s očekáváním trhu. Pro akcie společnosti obchodované na burze RM-systém byl uplynulý rok úspěšný, když se stal Microsoft s přehledem nejvíce rostoucím titulem. V tomto týdnu se naposledy obchodoval za 521 Kč a proti pondělí vzrostl o 0,19 procenta.

RM-Systém je trhem s cennými papíry, kde se obchoduje s akciemi nejvýznamnějších českých společností jako například ČEZ, Telefónica O2, Unipetrol nebo Philip Morris ČR. Obchoduje se zde také s akciemi, které se neobchodují na pražské burze, jako jsou tituly Deutsche Telekom, Intel, Volkswagen, Nokia a další obchodované v českých korunách. Od 1. 12. 2008 má RM-Systém oficiální status burzy cenných papírů.

Související

Ceny potravin, ilustrační fotografie. Komentář

Ceny potravin hýbou burzami. Může se to projevit v našich peněženkách

Pokud patříte mezi ty čtenáře, kteří si myslí, že sledovat dění na světových burzách je nuda, ani dál tento komentář nečtěte. Fakt. Jenže, i v historii snad nejlepší autorka detektivek, Agatha Christie, moc dobře věděla, že čísla obchodování nejrůznějších komodit jsou nejen inspirací pro psaní napínavých románů, ale bohužel mají i rázný dopad na skutečný život každého z nás. Proto je dobré se nevyhýbat burzovnímu dění, ale naučit se z něj vyvozovat správné závěry. Tak třeba dění z posledních dní na komoditních burzách naznačuje, jak se s největší pravděpodobností budou ubírat ceny potravin v příštích týdnech a měsících. A že to může být pořádná detektivka není snad třeba dodávat.
ČEZ, ilustrační fotografie.

ČEZ odmítl návrh, že by se na pokyn státu mohl vyvázat ze společného trhu

Současnou situaci kolem růstu cen elektřiny nelze podle energetické skupiny ČEZ řešit odchodem ze společného evropského trhu s energiemi. Působení na společném trhu je vázáno smlouvami, řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Navíc podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora pomáhá propojení energetických trhů ke stabilitě a bezpečnosti elektrické sítě v Česku.

Více souvisejících

burza

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy