500 let od zahájení ražby jáchymovských tolarů. ČNB vydá pamětní minci

Česká národní banka vydá ve středu pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. K dispozici bude 19.000 mincí. Jde o první letošní pamětní stříbrnou minci vydávanou Českou národní bankou.

Česká národní banka to uvedla v tiskové zprávě. Nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Například na stránkách České mincovny je u mince ve standardním provedení cena 495 korun.

Mince budou k dispozici ve dvojím provedení, která se liší povrchovou úpravou a zpracováním hrany. Ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou, ČNB vydá 12.300 kusů mincí. Dalších 6700 mincí bude ČNB nabízet v běžném provedení s vroubkovanou hranou.

Další stříbrnou minci vydá ČNB v lednu a bude připomínat 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. Emisní plán ČNB pro letošní rok počítá s pěti emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 Kč, jednou emisí s nominálem 500 Kč a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem 5000 Kč.

#ČNB vydává svou první letošní pamětní minci. Stříbrná dvousetkoruna připomíná 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. Ražba byla oficiálně povolena 9. ledna 1520.#PamětníMince budou v prodeji u smluvních partnerů od středy 8. 1. 2020.Více na https://t.co/3Gbz6tbfNH pic.twitter.com/Y9LX1H9VMz

— Česká národní banka (@CNB_cz) January 7, 2020

Ražba jáchymovských tolarů byla oficiálně povolena 9. ledna 1520. Na jedné straně jáchymovského tolaru byl ztvárněn dvojocasý český lev a jméno krále Ludvíka Jagellonského, na druhé pak obraz svatého Jáchyma a erb rodu Schliků, který kontroloval těžbu stříbra v Jáchymově a provozoval tamní mincovnu. Jáchymovský tolar se jako platidlo postupně rozšířil po téměř celé Evropě. Místní ražby napodobující český vzor se pak dostaly do celého světa, včetně kolonií, jež daly základ dnešním Spojeným státům americkým. Z názvu tolar pochází i označení americké měny dolar.

Související

Více souvisejících

ČNB Mince ČNB peníze Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy