Termín na zaplacení daně z nemovitosti dnes končí, od zítřka jen s úrokem

Praha - Posledním dnem lhůty pro zaplacení daně z nemovitostí na rok 2012, nebo její první splátky, je čtvrtek 31. května. Už od poloviny dubna přitom finanční úřady posílali lidem složenky s aktuální výší daňové povinnosti a případným nedoplatkem daně.

Poplatníci, u kterých došlo ke změně výše daně a nová částka jim nebude sdělena platebním výměrem, mohli od 16. dubna zjistit aktuální výši své daňové povinnosti z hromadného předpisného seznamu na kterémkoli finančním úřadě v České republice."Poplatníci, u nichž roční daň nepřesáhne částku 5000 korun, mají povinnost daň z nemovitostí uhradit do 31. května tohoto roku. V případě, že roční daň překročí hranici 5000 korun, musí poplatníci nejpozději do stejného termínu uhradit první splátku daně. Pokud se rozhodnou daň uhradit najednou, musí tak učinit do 31. května 2012," informovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Jana Kaslová s tím, že tento termín se nevztahuje na poplatníky provozující zemědělskou výrobu a chov ryb.Poplatníkům, u nichž na zdaňovací období roku 2012 došlo ke změně výše daně oproti předchozímu roku, případně oproti částce vypočtené v daňovém přiznání, sdělil správce daně její novou výši platebním výměrem zasílaným individuálně, nebo hromadným předpisným seznamem. "Tyto seznamy byly zpřístupněny od 16. dubna 2012 na dobu 30 dnů tak, aby do každého z nich bylo poplatníkům umožněno nahlédnout na kterémkoli finančním úřadě," poznamenala Kaslová.Nejvýhodnějším způsobem úhrady daně podle ní je bezhotovostní převod na účet finančního úřadu, který bude uveden na složence či hromadném předpisném seznamu. "Hotovostní úhradu daně bude možné provést na poště prostřednictvím obdržené složenky, nebo v rámci pokladních hodin na finančním úřadě. Zde se však vzhledem ke kapacitním možnostem pokladen a množství poplatníků mohou tvořit fronty. Předejít jim lze právě úhradou daně bezhotovostním převodem případně hotovostně na poště," radí Kaslová.Daň je třeba uhradit včas tak, aby byla dne 31. května 2012 připsána na účet finančního úřadu. "V případě bezhotovostní platby či platby složenkou je nutné s tímto faktem počítat a poukázat daň s několikadenním předstihem. Při pozdní úhradě daně více než čtyři dny hrozí úrok z prodlení," varuje Kaslová.

Související

Praha

K paušální dani se dosud přihlásilo 37.493 živnostníků, termín končí dnes

K nově zavedené paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37.493 živnostníků. Nejvíce zájemců hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 6946, následuje Středočeský kraj s 5252 zájemci a Jihomoravský kraj s 4114 zájemci. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do dneška. Další možnost budou mít drobní podnikatelé až příští rok.
Daně, ilustrační fotografie

USA vyšetřují plány Česka a dalších zemí na zavedení digitální daně

Spojené státy prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Více souvisejících

daň

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy