ČSSD je v insolvenci! Právník Altner chce od strany 200 milionů

Praha - Česká strana sociálně demokratická je od úterý v insolvenčním řízení, které na ni podal právník Zdeněk Altner. Tímto způsobem se chce domoci částky přes dvě stě milionů korun za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům.

"Insolvenční návrh na ČSSD byl předán podatelně Městského soudu v Praze dnešního dne. V souladu s čl. 10 Ústavy se insolvenčním návrhem na ČSSD podle ústavního pořádku přednostně domáhám ústavně konformní soudní ochrany z mezinárodních závazků České republiky na ochranu proti zneužívání státní moci k nelidskému zacházení a proti korupci," napsal ve vyjádření Altner.

Zdeněk Altner vede se sociálními demokraty spor již deset let. V roce 2000 pomohl sociální demokracii, když u Ústavního soudu zajistil, aby její politici mohli být zapsáni do orgánů společnosti Cíl, které patří Lidový dům - sídlo strany v centru Prahy. Sociální demokracii pak pomohl majetek, který s jeho právní pomocí získala, aby se finančně definitivně postavila na nohy.

Právník je přesvědčen, že sociální demokraté nedodrželi smlouvu, kterou s ním uzavřel tehdejší šéf strany Miloš Zeman, a řádně mu nezaplatili. Měl inkasovat 165 milionů korun a mimo jiné i provize z budoucích pronájmů majetku strany i z jeho případného prodeje.

Své pohledávky v roce 2006 dokonce vyčíslil na zhruba 20 miliard korun. Odměna samotná je přitom asi 93 milionů, zbytek měly podle něj činit penále a smluvní pokuty. Altner straně nejprve vyúčtoval 50 milionů korun, z toho ČSSD zaplatila přes 16 milionů a dalších více než 33 milionů složila do soudní úschovy.

"Sociální demokracie o této situaci zatím žádné informace nemá. My jsme požádali naše právní zástupce, aby se touto věcí zabývali a předložili nám k tomu v krátkém čase nějakou zprávu. Pravděpodobně se jedná o důsledek sporu, které jsou vedeny na základě smluv, které byly podepsány v době, kdy byl předsedou sociální demokracie Miloš Zeman. Ty spory už se vedou řadu let a my budeme tu situaci v tuto chvíli analyzovat právě na základě doporučení právníků," řekl agentuře Mediafax předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

před 3 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Tragická nehoda autobusu a vlaku na Slovensku: Dopravce se zastal strojvedoucího

Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u Nových Zámků. Firma vyloučila jeho pochybení, podle mluvčího spolupracuje s vyšetřovacími orgány na objasnění příčin tragické události. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 5 hodinami

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Válka ničí úplně všechno. V Gaze není bezpečno v nemocnicích ani školách

Situace v Pásmu Gazy je naprosto tragická na všech úrovních. Ohrožené jsou nemocnice, životy civilních obyvatel i humanitární koridory. Reálně není možné najít oblast života, kde by v Gaze nehrozila vážná újma na zdraví nebo smrt. Vysídlena je většina obyvatel, kteří často ani nemají kam utéct. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy