Češi spoléhají na životní pojistku

Praha - Uzavřenou životní pojistku má podle šetření šest Čechů z deseti, o něco méně pojištěných přitom připadá na skupinu občanů ve věku 18 až 25 let. Zároveň průzkum ukázal, že každý druhý mladý Čech rád riskuje, "favoritem" je rychlá jízda autem, výsledky šetření zveřejnila v úterý pojišťovna MetLife.

"V průzkumu se ukázalo, jak rozšířená je u Čechů rychlá jízda v autě. Alespoň občas ji provozuje 49 procent respondentů," říká k výsledkům průzkumu Ivana Blahová, vedoucí oddělení Product Development pojišťovny MetLife s tím, že v tomto ohledu nejsou větší rozdíly mezi Prahou, zbytkem Čech a Moravou.

Ta dále uvedla, že je z výsledků šetření zjevné vyplývá, že jsou Češi opravdu národem cyklistů. Na kolo vyráží plných 32 procent z dotazovaných. Mezi dalšími oblíbenými aktivitami se objevuje cestování do rizikových zemí, extrémní lyžování a rychlá jízda na motorce.

Přes 80 procent pojištěných Čechů si myslí, že životní pojištění je součástí života každého z nás. "Nejčastějším důvodem pro uzavření životního pojištění je pro 38 procent respondentů zajištění rodiny a blízkých. Ale celých 34 procent pojistitelů považuje životní pojištění zkrátka za samozřejmost," vysvětluje Blahová.

Dalšími důvody pro uzavření životního pojištění jsou pro 26 procent respondentů strach z nenadálé situace, nebo možnost výhodného spoření. Naopak pro více než čtvrtinu respondentů jsou finanční důvody příčinou, proč pojistku dosud neuzavřeli.

Svou roli hraje ale i věk a bydliště. V nejrizikovější kategorii mezi 18 až 25 lety nemá životní pojištění 52 procent dotázaných. Rozdíl panuje také mezi Prahou a Moravou. V metropoli je pojištěna jen polovina lidí, zatímco na Moravě 65 procent.

Průzkum realizovala agentura NMS ve druhém kvartálu 2012 prostřednictvím kvantitativního výzkumu na reprezentativním vzorku 1000 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Související

Poslanecká sněmovna

Poslanci chtějí zrušit osvobození příspěvku na životní pojištění

Skupina poslanců ANO, ČSSD a Pirátů chce zrušit daňové osvobození příspěvku zaměstnavatele na soukromé životní pojištění zaměstnanců. Zaměstnavatelé si podle nynějšího znění zákona mohou ročně odečíst od základu daně až 50.000 korun, které poskytnou zaměstnancům například na životní nebo důchodové pojištění. Návrh novely zákona o daních z příjmů předložili ve Sněmovně.

Více souvisejících

Životní pojištění pojišťovny

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 27 minutami

před 45 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 52 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy