Chamtivé banky! Dál nám zvyšují poplatky

Praha - Za užívání bankovních služeb zaplatil letos v listopadu průměrný klient bankovních ústavů v České republice 177 korun. To představuje mírné zvýšení proti předchozímu měsíci o 1,50 koruny, statistiku zveřejnil ve středu server bankovnipoplatky.com.

S blížícím se koncem roku čtyři banky navázaly na změnu v sazebníku Volksbank a rozhodly se upravit svoje sazebníky. "Některé změny jsou spíše kosmetické, jiné se však dotknou většiny klientů. Zdražení úvěrů a některých sankcí klienty nepotěší, zlevnění zahraničních plateb, ale určitě ano," uvedl vlastník serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Raiffeisenbank zvýšila měsíční poplatky za vedení účtů, a to většinou o částku od 5 do 20 korun. Týkají se však balíčků, které banka již nenabízí. Vzroste také poplatek za měnovou složku u multiměnových účtů z 15 na 29 korun. O šest korun měsíčně zdražuje vedení debetních karet. Podle banky je cílem těchto změn motivovat klienty k přechodu na eKonto. "Ve zkratce, pokud splníte podmínky pro vedení eKonta, změny sazebníku se vás zásadně nedotknou, prodraží se však debetní karta vydaná mimo balíček," komentoval změny Nacher.

Pozitivní změnu sazebníku naopak provedla mBank. Od 1. listopadu zrušila poplatky za europlatby SEPA a za všechny odchozí platby z podnikatelského účtu mBusiness Konto. Nejvýraznější změnou je však snížení poplatku za druhou a každou další odchozí platbu v měsíci na spořicím účtu eMax Plus na 19 z původních 150 korun.

ČSOB / Poštovní spořitelna své změny podle informací serveru bankovnipoplatky.com neprozradí, musíte se jimi doslova prohrabat. Jsou však víceméně kosmetické, zpoplatní se dotaz na zůstatek na účtu prostřednictvím cizího bankomatu (nově 9 korun) a jinou výši splátek budou mít klienti u volitelného pojištění ke spotřebitelským úvěrům. Nově se splátka pojistného bude počítat z měsíční splátky úvěru a ne z celkového úvěru.

Tyto změny v sazebnících bank a také zvýšená frekvence výběrů z bankomatů a příkazů k úhradě před blížícími se Vánocemi vedla ke zvýšení Klientského indexu na hodnotu 177 korun.

Výpočty serveru v sobě kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta, což je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborných výsledků mBank, u které platí klienti každoměsíčně nejméně. "Tato banka je zřejmě vyhledávána klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb, ale jde jim pouze o základní elektronický banking. Jinými slovy, i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto," upozornil Nacher.

Server bankovnipoplatky.com zveřejňuje statistiky bankovních poplatků u jednotlivých finančních ústavů každý měsíc. Internetový portál si klade za cíl všeobecné zvyšování "bankovní" vzdělanosti, snižování bankovních poplatků a kultivaci vztahu banka - klient a klient - banka.

Související

Ilustrační foto

Hyenismus v prestižní bance: Zpoplatnila i mrtvé klienty

Melbourne - Finanční poradci pracující pro největší australskou banku Commonwealth Bank of Australia (CBA) si nechali platit za služby i léta po smrti klientů, v jednom případě to bylo deset let. Zákazníci banku také obviňují, že vybírala poplatky za služby, které jim neposkytovala. Případ vyšetřuje australská královská komise, informují dnes zahraniční média.

Více souvisejících

bankovní poplatky banky CZK

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy