Zima je pryč. Jak si letos zvelebit terasu?

Praha - Jaro už pomalu přichází a s ním také první sluneční paprsky. Vychutnejte si je v teple na terase, s motorizovanou markýzou a topným panelem vám nebude nic chybět. Rady, jak si zařídit vybavení na terasu, přiblížil Pavel Tekel ze společnosti Faama.

Ať už markýzu máte nebo ještě ne, existuje řada příslušenství a pohonů, které vám její užívání promění v každodenní komfort a které si můžete kdykoli dokoupit a nechat nainstalovat. Například pohony Somfy jsou vhodné pro jakýkoli typ markýz - standardní, polokazetovou i kazetovou markýzu. Umístěny jsou v hřídeli markýzy, na kterou se navíjí látka. Výhodou motorizace není jen pohodlné ovládání markýzy, ale i prodloužení její životnosti, a to díky funkci "měkké zavření kazety".

Pohon je navíc vybavený detekční jednotkou, která okamžitě zastaví motor, pokud dojde během zavírání markýzy k jejímu zablokování. Somfy pohony navíc můžete nainstalovat i na markýzy, které byly původně ovládány manuálně, a to bez zásadní změny v jejich konstrukci nebo obtížné stavební úpravy.

Pohon markýzy je možné ovládat vícero způsoby. Dálkový ovladač je určitě ten nejpohodlnější. Markýzu ovládá díky rádiovým povelům, které jsou vysílané z ovladače do přijímače. Na výběr je nepřeberné množství ovladačů, vybere si opravdu každý. Pro terasy je ideální design Patio, který je navržený přímo k venkovnímu použití. Vyniká zvýšenou odolností proti nárazům a vodě, což oceníte v případech, kdy ho pro náhlý déšť zapomenete venku. Rozsah funkcí ovladače je pak otázkou požadavků zákazníka. Můžete mít jednokanálový model, ale také dvacetikanálový pro ovládání až dvaceti různých zařízení, jako jsou garážová vrata, rolety.

Pohon markýzy můžete ovládat také automaticky, a to díky fasádovému slunečnímu čidlu s vestavěným akumulátorem. To snímá osvětlení fasády, na které je umístěno, a reaguje na jeho intenzitu. Pokud slunce svítí příliš intenzivně, čidlo vyšle signál, markýza se automaticky vysune, a tím ochrání terasu i interiér domu před slunečním zářením a horkem. Akumulátor je dobíjený slunečním svitem, nemusíte se tedy starat ani o jeho údržbu. Ani nepříznivé povětrnostní podmínky už nejsou problém - stačí větrné nebo otřesové čidlo, které v případě silného větru markýzu automaticky zavře, a tím ji před případným poškozením ochrání.

Díky vhodně zvoleným doplňkům můžete na terase pobývat i za chladnějšího počasí a večer. Právě pro tyto situace připravila společnost Somfy světelný a topný panel Modulis Ramp RTS. Osvětlení na jednom panelu zajišťuje tři až pět 20wattových halogenových žárovek. Úsporné topné panely s vysokou účinností (až 92 %) zase pracují na principu sálavého tepla, neohřívají tedy vzduch, ale plochu odpovídající stolu pro 8 až 10 osob. Vyzařovaná energie je blízká slunečnímu záření a působí velmi příjemně. Intenzitu obou zařízení můžete regulovat a nastavit ji přesně podle svých představ. Oblíbené nastavení si pak jen uložíte do paměti a spustíte ho pomocí jednoho tlačítka kdykoliv.

Společnost Somfy je největším světovým výrobcem a dodavatelem pohonné techniky a řízení pro předokenní rolety, markýzy, žaluzie, interiérové stínění, garážová vrata, vjezdové brány či zastínění zimních zahrad. Ročně Somfy vyrobí přibližně 11 milionů motorů.

Související

Více souvisejících

Jaro domy zahrádkářství

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy